Mi csinálunk forradalmat Amerikában

Zsírforradalom - ezt a különös szókapcsolatot használja a Wall Street Journal annak kapcsán, hogy az Egyesült Államokban egyre inkább ráharapnak a disznózsírra. Abból is leginkább a mangalicáéra: a magyar fajta már gyűjti az amerikai rajongókat.

GazdanetIlijin Kinga2010. 05. 29. szombat2010. 05. 29.

Kép: Mangalica disznó malac Kunpuszta - Rendek László Ökotanyája ökogazdálkodás Tanyatúra - A Gödöllöi Agrártudományi Egyetem hallgatói Dulai Sándorral meglátogatják a tanyákat és megfigyelik a vidéki életet, falu, jószág, állat 2009.05.08. fotó: Németh András Péter

Mi csinálunk forradalmat Amerikában
Mangalica disznó malac Kunpuszta - Rendek László Ökotanyája ökogazdálkodás Tanyatúra - A Gödöllöi Agrártudományi Egyetem hallgatói Dulai Sándorral meglátogatják a tanyákat és megfigyelik a vidéki életet, falu, jószág, állat 2009.05.08. fotó: Németh András Péter

Odavoltak a szakácsok és a gourmandok a göndör szőrű, zsíros ízű mangalicáért a Prime Meats húsbemutatón, amit Brooklynban, New Yorkban tartottak. A magyar fajta sikeréről a rangos New York-i lap, a Wall Street Journal számolt be, a mangalica első amerikai tenyésztőjét, Heath Putnam-et idézve: "ezzel disznózsír-forradalom kezdődik az országban". A mangalica sikerét már nem először kiáltják ki az Államokban, tavaly márciusban például a The New York Times közölt róla hosszú, lelkendező cikket, melyről a Szabad Föld is beszámolt.

A brooklyni bemutatón, amelyen a város legkiemelkedőbb séfjei is részt vettek, többek közt juharszirupban érlelt mangalicahúst, szárított sertésszeletet és mangalicazsírral készült kekszet szolgáltak fel. Az amerikai mangalicatenyésztő cég, a Wooly Pigs tulajdonosa, a mangalicáért őszintén lelkesedő Heath Putnam szerint a megjelent főszakácsok nagy része tervezi is, hogy felveszi étlapjára a magyar különlegességet. A korábbi hírek alapján úgy sejthetjük: Putnam forradalma egyelőre túlzó kifejezés, de, ha revolúció nem is, evolúció azért megkezdődött a mangalicahús amerikai terjedésében. A hungarikumnak számító zsírsertés lassan, de biztosan hódítja meg az Egyesült Államok éttermeit és az ételkülönlegességek rajongóinak szívét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek