Nem jó páros a szőlő és a gomba

Lisztharmatos év lesz az idei - állítja dr. Gabi Géza. A Tolna megyei szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatóságának helyettes vezetője a teol.hu kérdésére úgy jósolta, május 27-e körül jöhet a második fertőzés-hullám.

GazdanetIlijin Kinga2010. 05. 25. kedd2010. 05. 25.

Kép: Tokaj Hegyalja Tarcali sz™l™k 2002. 06. 13. Fot—: S‡rkšzy Gyšrgy

Nem jó páros a szőlő és a gomba
Tokaj Hegyalja Tarcali sz™l™k 2002. 06. 13. Fot—: S‡rkšzy Gyšrgy

Aggódnak a szőlőtermelők és a borászok a lisztharmat miatt: a gombabetegség második hulláma néhány napon belül megérkezhet a szőlőtőkékre. Egy évre épp elég problémát jelenthetne az a pusztítás is, amit az elmúlt hetek viharai végeztek: a tőkékről rengeteg vesszőt letört a szél. A megviselt levelek és vesszők pedig könnyebben fertőződnek, ráadásul a napokban beköszöntött párás, meleg levegő is kedvez a gombáknak.

A szőlészek-borászok többsége nem felejtette el a 2008-as évet, amikor a lisztharmat-járvány az összes termés 15 százalékát semmisítette meg. Ahhoz, hogy ez ne ismétlődhessen meg, idén fokozott permetezésre lehet szükség, bár a szőlősgazdák jobban szeretnék kevés permetszerrel megúszni a szezont. A teol.hu-nak nyilatkozó dr. Kozma Pál, a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet igazgatója például úgy becsülte, egy permetezés hektáronként 110-140 ezer forintba kerül, s az sem biztos, hogy használnak a drága permetszerek. Gabi Géza szerint a megoldás a vegyszerek rotációja: ha váltogatjuk a permetezéshez használt szereket, a szőlő biztosan nem tud azokhoz hozzászokni. A védekezésben ugyanakkor nem csak a vegyszerezés fontos, de a szőlő folyamatos megfigyelése is. Kozma Pál arra is felhívta a figyelmet: nem mindegy, milyen tőkék sorakoznak a szőlőskerünkben - a legnagyobb figyelmet a chardonnay, Irsai Olivér, cabernet és oportó szőlők igénylik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek