Túlköltekezett Brüsszel!

A Bizottság legfrissebb adatai szerint a KAP 2009. évi tényleges kiadásai több mint 2 milliárd euróval meghaladták a költségvetésben előirányzottat. Ez elsősorban a tej- és gabonaszektorban alkalmazott, a termékárak drasztikus csökkenése nyomán szükségessé vált piaci intervenciókra vezethető vissza.

GazdanetO. Horváth György2010. 05. 01. szombat2010. 05. 01.
Túlköltekezett Brüsszel!

A költségvetés túllépése azonban még így is alatta maradt a Bizottság „előzetes figyelmeztetésének”, amely még 2,28, illetve 2,56 milliárd eurós túlköltést vetített előre – számolt be az Agrár Európa hírlevele.

A tejszektorra az előirányzottnál mintegy 230 millió euróval kellett többet költeni, mivel a rendkívül alacsony felvásárlási árak intervenciós vásárlásokat és exporttámogatásokat tettek szükségessé. A gabonaszektorra 25 millió euróval fordítottak többet a tervezettnél, mivel az árpa és a kukorica esetében szintén intervenciós vásárlásokat kellett alkalmazni. Első látásra úgy tűnhet, hogy a területalapú támogatási séma is hozzájárult a túlköltéshez, ez azonban legfeljebb jelentéktelen mértékben felel meg a valóságnak. Mindezt 2008 szeptemberében, a 2009. évi költségvetés elfogadásakor lehetetlen volt előre látni.

Fentiek ellenére a Bizottság kifejezésre juttatta, hogy ebben az évben még nem kívánja alkalmazni a Pénzügyi Fegyelmi Mechanizmust (FDM), azaz a költségvetést túllépő szektoroknak nem kell büntetéstől tartaniuk. Erre többek között azért nincs is szükség, mert az EU teljes 2009. évi költségvetésében (valamennyi ágazatot figyelembe véve) 2,25 milliárd euró megtakarítás mutatkozik, a KAP 2010. évi költségvetésébe pedig – a halászati és környezetvédelmi kiadásokkal együtt – 59,689 milliárd euró van beállítva, ami 300 millió euróval kevesebb a kötelező plafonértéknél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek