Jól táplált az Alföld

Több húst és kenyeret, állati zsiradékot, cukrot esznek az Alföldön, mint a Dunántúlon. A különbség bizonyos termékek esetében egészen magas is lehet.

GazdanetIlijin Kinga2010. 06. 30. szerda2010. 06. 30.

Kép: Böllérverseny Napkor Nyíregyháza túrizmus falu program falusi túrizmus disznóvágás mangalica sertés hús rendezvény parázson sült malac a nyárson Fotó: Habik Csaba 2007 01 13

Jól táplált az Alföld
Böllérverseny Napkor Nyíregyháza túrizmus falu program falusi túrizmus disznóvágás mangalica sertés hús rendezvény parázson sült malac a nyárson Fotó: Habik Csaba 2007 01 13

Jobban ragaszkodnak a hagyományos magyar konyhához az ország keleti felén lakók, mint a dunántúliak? Kevésbé elterjedt arrafelé a reformkonyha? Mások a helyi receptek? Csak találgatni tudunk, mi állhat annak hátterében, hogy a KSH adatai szerint az Alföldön fogy a legtöbb hús, kenyér, zsír és cukor. Előbbi két termékből a dél-keleti, utóbbi kettőből az észak-keleti megyékben fogyasztanak jóval többet, mint az ország többi részében - számol be a Kecskeméti TV. Húsokból például évi 69 kilogrammot eszik meg egy átlagos dél-alföldi, míg egy nyugat-dunántúli csak 51 kilogrammot. Ami a kenyeret illeti, annál 54 kilogrammos éves átlagfogyasztás áll szemben évi 42 kilogrammal. Vörös húsokból, így disznóból, marhából különösen sokat esznek az ország dél-keleti megyéiben. Az Észak-Alföldön ugyanakkor az állati zsiradékok és a cukor fogy jobban. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében személyenként 16,1 kiló fogy évente, míg ugyanez a Dél-Alföldön csak 13,7 kilónyi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek