Nehezen hihető: nem is olyan drága a magyar élelmiszer

A tavalyi uniós élelmiszerárakat összehasonlítva kiderül, hogy a magyar élelmiszer kimondottan olcsónak számít a közösségben. Igaz, öt ország még utánunk van a sorban, de a másik 21 tagországban mindenhol többet kell adni, ha enni akarunk

GazdanetO. Horváth György2010. 08. 03. kedd2010. 08. 03.

Kép: Kecskemét, 2008. december 12. Tesco, karácsonyi bevásárlás, hipermárket. Fotó: Ujvári Sándor

Nehezen hihető: nem is olyan drága a magyar élelmiszer
Kecskemét, 2008. december 12. Tesco, karácsonyi bevásárlás, hipermárket. Fotó: Ujvári Sándor

Az unió 27 tagországából csak a lengyelek, csehek, lettek, bolgárok és románok fizetnek kevesebbet az élelmiszerért, mint mi. Vélhetően meglepetést okoz, hogy a legolcsóbbak a lengyel boltok, majd következik a román, a bolgár, a lett, aztán jön a magyar.

Az élelmiszerárak az EU tagállamokban továbbra is nagy szórást mutatnak – állapítja meg cikkében az Agrár Európa Hírlevele. 2009-ben a 27 tagállam átlagánál Lengyelországban voltak a legalacsonyabbak (64%) és Dániában a legmagasabbak (139%). Ezen belül a legnagyobb árkülönbségek az ír és a bolgár dohányárak (217 kontra 46 %) és a finn és a romániai alkoholárak között vannak (170 kontra 70 %). Az összehasonlítást az Eurostat és az OECD közös felmérésében használt úgynevezett élelmiszer árszint index teszi lehetővé. Ez az EU 27 tagállamának átlagos szintjéhez képest mutatja meg az átlagos élelmiszer árszínvonalat, 500 termék ára alapján.

Kontinensünkön Norvégiában a legdrágábbak az élelmiszerek, az EU 27 átlagánál 53 százalékkal. Míg a közösségen belül Dánia a legdrágább hely. A húsfélékért Svájcban kell a legtöbbet fizetni (197%) és Lengyelországban a legolcsóbbak (56%). A kenyér Dániában (146%), a tejtermék Norvégiában a legdrágább (169%). A legolcsóbban kenyérhez a bolgárok, tejtermékhez a lengyelek juthatnak hozzá. A magyarországi élelmiszerárak az EU átlagának 79 százalékán álltak 2009-ben. A kenyérárak 71, a húsárak 72, a tejtermékek 89 százalékán álltak az EU átlagnak.

Az EU-n belül gyakorlatilag minden élelmiszer termékcsoport árai időben közelítenek egymáshoz. A legkisebb mértékben az alkoholmentes italok árai (-12,9%) közelítettek egymáshoz a tagállamokban, míg legnagyobb mértékben az alkoholos italoké. Kijelenthető, hogy 2003 és 2009 között a különböző élelmiszerek átlagos árainak szórása 20 és 30 százalékos mértékben mérséklődött.

Élelmiszerek árszin-indexe 37 európai országban
2009, EU 27=100, %

 

Norvégia

154

Svájc

141

Dánia

139

Írország

129

Finnország

120

Luxemburg

117

Ausztria

116

Belgium

115

Németország

111

Franciaország

110

Olaszország

108

Ciprus

108

Svédország

104

Izland

104

Görögország

101

EU27

 

Hollandia

98

Spanyolország

97

Egyesült Királyság

97

Szlovénia

96

Horvátország

94

Málta

93

Portugália

92

Litvánia

85

Szlovákia

81

Észtország

80

Magyarország

79

Montenegro

79

Törökország

77

Bosznia-hercegovina

77

Csehország

75

Lettország

74

Albánia

72

Szerbia

70

Bulgária

68

Románia

66

Lengyelország

64

Makedónia

52

forrás: eurostat

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek