100 fegyveres 100 millióért

Kiképzett, fegyveres hatósági emberekkel védené a nemzeti parkokat a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Illés Zoltán szerint nagyjából 100 millióba kerülne 100 őr kiképzése és felszerelése, fizetése. Keresik a pénzt a 2011. évi költségvetésben

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 18. szombat2010. 09. 18.

Kép: National Park Service Ranger loading needle for anesthetizing grizzly; Photographer unknown; 1970

100 fegyveres 100 millióért
National Park Service Ranger loading needle for anesthetizing grizzly; Photographer unknown; 1970

Illés Zoltán szerint - amerikai elnevezéssel élve - „rangerszolgálatot” kellene felállítani a nemzeti parkok védelme érdekében. Ezek az őrök akadályozhatnák meg például az illegális szemétlerakást, falopást, természetkárosítást. Az államtitkár úgy számol, hogy nagyjából 100 millióba kerülne a természetvédelmi őrök kiképzése, felszerelése és éves fizetése.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keretén belül működő környezetvédelmi államtitkárság mostanság világítja át a hozzá tartozó területet. (Igaz egy hónapja pár nap alatt és lényegét tekintve indoklás nélkül leváltottak három nemzeti parki igazgatót.) Illés a minisztérium struktúrájának, illetve háttérintézményeinek átalakításáról elmondta: sorra járja az általa felügyelt intézményeket, és a szakmai teljesítmények alapján hozza meg a döntéseket személyi ügyekben is. Hangsúlyozta: a nyugdíjasok szaktudását megbecsüli, de státuszt a jövőben nem tartanak fenn nekik. Azoktól pedig azonnal megválik, akik munkájuk során szakmai hibát vétenek, vagy jogszabályt sértenek.

Ezek is érdekelhetnek