Felgyújtaná magát a gmo-ért

Kis híján felgyújtotta magát egy vajdasági gazda, amiért a hatóságok beszántották illegális, génmódosított növényt termő szójaföldjét. Nem sokkal később Svédországban is engedély nélküli gm-növényre bukkantak.

GazdanetIlijin Kinga2010. 09. 09. csütörtök2010. 09. 09.
Felgyújtaná magát a gmo-ért

Hiába a törvényi tiltás és a fogyasztók tiltakozása, a génmódosított növények egyre inkább beszivárognak a tiltott területekre is. Hol a vetőmag-gyártók, hol a gazdák hibájából kerül a mag a földbe – az elmúlt egy hónapból több példa is akad a kockázatos törvényszegésre. A leglátványosabb minden bizonnyal az a szeptember eleji vajdasági eset lehetett, amiről a Vajdaság Ma portál számolt be: a Hódság községhez tartozó Paripás (Ratkovo) területén több illegális szója-ültetvényt is találtak a hatóságok, de a földek tulajdonosai háromszor is megakadályozták a területek beszántását. Egy termelő benzinnel locsolta le magát, és a hatóságoknak kellett közbelépni, hogy ne gyújtsa fel magát tiltakozásul. A földeket végül az éj leple alatt szántották be, amíg a gazdák aludtak, és a tiltott növények termesztése mellett a hatóságok munkájának akadályozása miatt is feljelentést tettek ellenük.

A legújabb gmo-botrányról Svédországból érkezett hír: itt engedéllyel termesztették ugyan a génmódosított Amflora burgonyát, de az ültetvényen egy másik, engedéllyel nem rendelkező fajta egyedeit is felfedezték. Az előzetes vizsgálatok szerint a vetőmagot gyártó BASF cég követte el a hibát, náluk kerülhetett az Amflora-magok közé az egyelőre kísérleti burgonyafajta, az Amadea vetőmagja. Utóbbi fajta engedélyezését egyébként nemrégiben kérte az Európai Uniótól a BASF. Az ipari felhasználásra kifejlesztett fajtát a cég az Amflora utódjának szánja, és ha megkapják rá az engedélyt, 2013-ban vagy 2014-ben kezdenék forgalmazni.

Olaszországban augusztus elején bukkant illegális gmo-kukoricaföldre a Greenpeace. A Monsanto MON810-es kukoricája ott ugyan nem tiltott, de ültetése engedélyhez és szigorú feltételekhez kötött. A kukoricatáblát lecímerező aktivisták szerint az általuk megtalált földön engedély nélkül, a szabályok be nem tartásával termesztették a növényt, ami így a környező földeket is beszennyezhette. Az akkor letartóztatott Greenpeace-esek között magyarok is voltak.

Ezek is érdekelhetnek