Földmoratórium: minimum kilenc tagország támogatja

Eddig kilenc ország támogatja a magyar földvásárlási moratórium meghosszabbítását, legalábbis ennyi nyilvánosan is bejelentette ebbéli szándékát. A magyar kormányzat az elmúlt hónapokban sorrá tárgyalta az ügyet uniós partnereivel, tegnap pedig elfogadta a Brüsszelnek szánt szakmai indoklását. Napokon belül hivatalosan is megküldjük kérelmünket az uniónak.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 02. csütörtök2010. 09. 02.

Kép: Kecskemét, 2010. február 23. Föld eladás, hirdetés. Fotó: Ujvári Sándor

Földmoratórium: minimum kilenc tagország támogatja
Kecskemét, 2010. február 23. Föld eladás, hirdetés. Fotó: Ujvári Sándor

A kormány legutóbbi ülésén elfogadta annak az indokló iratnak a tartalmát, melyben Magyarország hivatalosan is felkéri az Európia Uniót, hogy 3 évvel hosszabbítsa meg a 2011. április végén lejáró földvásárlási moratóriumot. Az indokok legfontosabbika, hogy hazánkban az elmúlt hét évben, míg a moratórium első szakasza tartott nem sikerült olyan földárakat – az uniós árakhoz képest a hazai azok fele-harmada -, illetve birtokviszonyokat kialakítani, mely felzárkózást jelentene a nyugati szintekhez. Így, ha jövőre megszűnne a vásárlási korlátozás, akkor túl olcsó lenne a magyar föld, s ezzel hatalmas felvásárlás kezdődhetne, mely nem szolgálja a magyar érdekeket. Ezért Magyarország élni akar a csatlakozási szerződésbe 2003 végén belefoglalt lehetőséggel, mely szerint a hét év után újabb három évvel meghosszabbítható a moratórium.

Az esélyeket latolgatva nem egyértelmű a helyzet, de nem is reménytelen. Bár tavaly az unió Bizottságának korábbi irányítói közül néhányan kifejtették, hogy nem igazán javasolják a hasonló moratóriumok meghosszabbítását az új tagállamoknak, az utóbbi hónapok intenzív tárgyalásain kiderült, legalább kilenc tagország támogatja a magyar igényt. Így például a Visegrádi Négyek, a finn, a francia, a román, a bolgár, a lengyel kabinet erről tájékoztatták a magyar illetékeseket.
Nagy kérdés azonban, hogy mit szól az ügyhöz a liberalizáció, a piac nyitottságához ragaszkodó Anglia vagy éppen Hollandia.

A döntést elsősorban az unió Bizottságának belső piacokért felelős igazgatósága, az azt vezető uniós biztos, Michel Barnier kezében van. Csak véleményezési joga van annak a román Dacian -Colosnak , aki úgy tudni, nem zárkózik el a magyar kéréstől. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a moratórium ügyében az unió még ez év őszén dönthet.