Importálni fogjuk a tenyészállatokat is?

Egyre több állami feladatot kellene forrás nélkül ellátnia a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ), de egyes területeken elérkeztek a határhoz: nem tudják ellátni az eddigi munkát, mert nincs rá pénz. Így például leállhat az állattenyésztés alapja, a törzskönyvezés is.

Gazdanet2010. 09. 19. vasárnap2010. 09. 19.

Kép: H—dmezÎv‡s‡rhely, 2010. ‡prilis 23. Szarvasmarha, Charlais. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Importálni fogjuk a tenyészállatokat is?
H—dmezÎv‡s‡rhely, 2010. ‡prilis 23. Szarvasmarha, Charlais. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Leállhatnak egyes állattenyésztő szervezeteknél a törzskönyvezési és teljesítményvizsgálati munkák az állami támogatások közelmúltbeli felfüggesztése miatt – állítja az agromonitor.hu számára készített elemzésében Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója. A szövetségek többségénél ugyanis saját büdzséjük 65-75 százalékát, másoknál 30 százalékát adják a költségvetési pénzek.

A mai helyzethez hozzájárult, hogy a szervezetek egyre-másra vették át az állami feladatokat az utóbbi időszakban, miközben támogatásuk nem nőtt. A MÁSZ szerint évi egymilliárd forint állami forrásra lenne szükség a következő években, különben a hazai tenyészállat-igények nagy részét is külföldről kell majd kielégíteni. Ez komoly üzleti veszteséggel is járna, mivel a magyar tenyészállatokra jelentős lenne a külpiaci kereslet, főként az orosz, az ukrán, a belorusz, a kazah, a baskír, a török, a román és a bolgár piacon.

Az állattenyésztési támogatások idei költségvetési kerete elsősorban azért merült ki idő előtt, mert az agrártárca e célokra – a MÁSZ többszöri kérése ellenére – csak 750 millió forintot hagyott jóvá az elmúlt évben. Mint ismert, a vidékfejlesztési tárca szeptember elején jelentette be, hogy kimerült az idénre jóváhagyott költségvetési pénzkeret. Wagenhoffer Zsombor szerint ugyanakkor a szövetség már több éve jelezte, hogy az előirányzat alultervezett.

A tenyésztés-szervezés normális működéséhez ugyanis évente egymilliárd forintra lenne szükség, de ennyi forrás utoljára 2004-ben állt rendelkezésre. Az állam azóta a tenyésztőszervezeteknek egyre-másra adta át a tenyésztés-szervezési feladatokat (a tenyészértékbecslést, a teljesítményvizsgálatokat, az apaállat-gazdálkodást), mondván, hogy nincs állami pénz ezek elvégzésére. Így a tenyésztőszervezeteknek egyre több feladatot kell ellátniuk egyre kevesebb pénzből, vagyis e helyzeten változtatni kell – húzta alá elemzésében a MÁSZ ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetnek