Megfeleződhet a magyar szőlőterület!

Több mint ötezer hektár szőlő-termőterület kivágásának támogatását engedélyezheti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), de az erre szánt összeget még nem határozta meg az Európai Unió Bizottsága. Ez azt jelentheti, hogy 55 ezer hektárra csökkenhet az összterület, 20 évvel ezelőtt még 110-130 ezer hektár volt.

Gazdanet2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.
Megfeleződhet a magyar szőlőterület!

Az idén utoljára igényelhető segítségre még augusztusban lehetett kérelmet benyújtani a MVH-hoz, ahová mintegy 4400 igény érkezett. A gazdálkodók közel 2500 hektárt számolnának föl. Az elmúlt évekről a támogatási keret kimerülése miatt áthozott kérelmekkel együtt így a kivágásra szánt ültetvényterület nagysága meghaladja az 5500 hektárt.

A kérelmek feldolgozását folyamatosan végzi a hivatal. Ám a helyszíni ellenőrzések döntő része még hátravan, mivel az EU Bizottsága később hoz döntést arról, hogy pontosan mekkora összeget biztosít e célra a tagállamoknak. Az MVH is csak november 15-ét követően kezdheti meg a kivágási engedélyek postázását. Az igénylők számára költségmegtakarítást eredményezett, hogy idén nem kellett tulajdoni lapot mellékelniük a kérelemhez, mivel a jogviszonyok ellenőrzéseit az MVH más úton végzi el.

A rendszerváltáskor még 110-130 ezer hektár szőlő termett Magyarországon, de még néhány évvel ezelőtt is 70-80 ezer hektárról szüreteltek. Jellemző, hogy a napokban kivágatta összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor, mert nem érte meg a szőlőtermesztés.

Ezek is érdekelhetnek