Negyedével csökkentenék az uniós agrárforrásokat!

Az EU költségvetés harmadára kell leszorítani a mostani 40 százalékról a közösségi agrártámogatásokat, és a fennmaradó pénzt a kutatás és innováció területére kell átcsoportosítani - vélekedik az uniós költségvetési biztos.

Gazdanet2010. 09. 07. kedd2010. 09. 07.
Negyedével csökkentenék az uniós agrárforrásokat!

A Reutersnek nyilatkozva Janusz Lewandowski elmondta: a tárgyalások nemsokára megkezdődnek az EU-költségvetésről, amely jelenleg évente 130 milliárd euró. Ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani költségvetés kidolgozása a legnehezebb lesz az unió történetében, hiszen egy válság utáni tervezetet kell összeállítani.

Az agrártámogatások jelenleg a költségvetés mintegy 40 százalékát adják, ezt kellene 33 százalék körülire csökkenteni - írta az MI-Eco. Lewandowski szerint a költségvetés hitelét megvédendő, támogatni kell az agrárkiadások csökkentését, amelyet erős lobbi véd.

A tagállamok közül Franciaország, amely nagy mezőgazdasági termelőként az egyik fő haszonélvezője az agrártámogatásoknak, valószínűleg mindent megtesz a támogatások szintjének védelmére. Ugyanakkor a nettó befizetők, például Ausztria vagy Németország minden bizonnyal a megszorítások mellett lesz, míg az unió keleti részének tagállamai a magas támogatási szint fenntartását szorgalmazzák majd.

Lewandowski szerint a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt összegeket növelni kell, azonban ez leginkább a gazdagabb uniós országoknak kedvezne, mint például Svédország és Hollandia, így a kevésbé tehetős tagállamok részéről ez valószínűleg ellenállásba ütközik.

Ezek is érdekelhetnek