Vészhelyzetre int a FAO!

Már a harmadik hónapja töretlen az élelmiszerek áremelkedése a világban. Erre két éve nem volt példa és az akkori csúcsokat ostromolják a mosatni szintek. Eközben már több uniós országban visszaesett a fogyasztás, vagyis az emberek a válság miatt a hasukon spórolnak. Ha tudnak...

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 01. szerda2010. 09. 01.
Vészhelyzetre int a FAO!

Emelkedett világszerte az élelmiszerek ára augusztusban, már a harmadik egymást követő hónapban: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO globális árindexe kétéves csúcsra szökött fel – számolt be az MTI.

A FAO élelmiszerár-indexe - amely a havi globális árváltozásokat rögzíti egy meghatározott élelmiszercsoportból álló kosár alapján - 175,9 pont volt, 2008 szeptembere óta a legmagasabb. A FAO egyidejűleg úgy vélte, hogy az idei globális búzatermés 646 millió tonna lesz. Ez 5 százalékkal kisebb a tavalyinál, elsősorban amiatt, hogy az aszály miatt szerényebb búzatermés várható Oroszországban.

Eközben Magyarországgal együtt tíz fejlett európai országban - Görögországban, Németországban, Hollandiában, Svédországban, Dániában, Olaszországban, Norvégiában, Csehországban és Lengyelországban - kevesebb élelmiszert adott el a kiskereskedelem a második negyedévben, mint tavaly április-júniusban. Értéket tekintve szintén tíz országban, köztük hazánkban regisztrált mínuszt a Nielsen piackutató vállalat elemzése 21 ország trendjeiről.

Magyarországon 3 százalékkal kisebb mennyiségben és értékben adtak el terméket az élelmiszer-üzletek idén április-júniusban, mint a tavalyi hasonló periódusban. Az első negyedévhez képest alig változott a mutató. Ugyanakkor az élelmiszer-kereskedelem átlagára csekély mértékben csökkent nálunk.

A felmérés kimutatja, hogy a 21 vizsgált országból tizenötben csökkent az élelmiszer-kiskereskedelem mennyiségi eladásának növekedési üteme. Ellenkező, ebből a szempontból pozitív trenddel a kivételek közé tartozik Magyarország mellett Csehország és Svájc is.
Magyarországon az élelmiszer-kereskedelem átlagára 0,6 százalékkal csökkent a második negyedévben, a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Ezek is érdekelhetnek