Megkezdődött a négymilliárdos csalók pere

Megkezdődött annak a 11 vádlottnak a pere, akik a vád szerint csaknem 4 milliárd forintot csaltak el intervenciós gabonával. Ez volt az az ügy, ami miatt a bankok leálltak a közraktár-hitelezéssel.

GazdanetIlijin Kinga2010. 11. 09. kedd2010. 11. 09.
Megkezdődött a négymilliárdos csalók pere

Összesen 3,8 milliárd forintos kárt okozott a vád szerint az a 11 ember, akiknek a pere hétfőn kezdődött meg Zalaegerszegen. A vádlottak 2005 és 2008 között különféle gazdasági társaságokon keresztül 178 ezer tonna gabona tárolására kötöttek szerződést, majd a gabonát sajátjukként értékesítették, a közraktárjegyekkel pedig hiteleket vettek fel, amiket nem fizettek vissza. A hiányzó gabonát szalmabálákkal helyettesítették, ezt takarták el vékony rétegben kukoricával, illetve az árut sűrűn utaztatták a raktárak közt, így sikerült kijátszaniuk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőreit. A hivatalnak az ügy körülbelül 1,3 milliárdos kárt okozott.

A két hitelező banknak egyenként több mint 1 milliárd forintos kárt okoztak a Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében üzletelő vádlottak. A tulajdonképpeni kár ugyanakkor túlmutat ezeken a számokon: ez volt az az ügy, ami miatt a bankok közel egy évre leálltak a közraktár-hitelekkel, ezzel a gazdákat is nehéz helyzetbe hozva. Az ügy fő vádlottját másfél éves nyomozás után tavaly nyáron Spanyolországban fogták el, társaival együtt különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással és sikkasztással, valamint magánokirat- és közokirat-hamisítással vádolják.

A Szabad Föld Online a csalások kapcsán korábban már írt arról, hogy mit tehetnek a gazdálkodók az ellen, hogy hasonló ügyek áldozataivá váljanak, az írást az alábbi linken olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek