Ki kell kaparni a babot a gesztenyéből!

A gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények összetételét mostantól pontosan szabályozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által kiadott Magyar Élelmiszerkönyv; az erről szól rendelet december 15-től hatályos - tájékoztatta tárca a Szabad Föld Online-t.

GazdanetO. Horváth György2010. 12. 27. hétfő2010. 12. 27.
Ki kell kaparni a babot a gesztenyéből!

A Vidékfejlesztési Minisztérium folytatja a silány minőségű termékek kiszorítását a magyar piacról. A tárca szerint számos esetben tapasztalható volt a fogyasztók félrevezetése a gesztenyekészítmények piacán.

Gyakran nevezik ugyanis gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának azokat a termékeket, amelyeknek fő összetevője nem a valódi szelídgesztenye, hanem inkább a főtt bab. Így a VM a Magyar Élelmiszerkönyv legújabb módosítása során a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények háza táján is rendet tett.

Ezentúl, ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor a Magyar Élelmiszerkönyvben lévő irányelvben foglalt feltételeknek kell megfelelnie.

Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát is.

Míg a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet; a gesztenyepüré az egyneműsített gesztenyén kívül cukrot és ízesítőanyagokat is tartalmazhat. Ha a terméket édesítőszerrel állítja elő a feldolgozó, akkor a "gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel" feliratot kell a csomagoláson feltüntetnie.

A hamisítás ténye laboratóriumi vizsgálatok szerint három kémiai-fizikai paraméter egyidejű mérésével egyértelműen megállapítható. Így ezek a kritériumok bekerültek az élelmiszerkönyvi előírásba - tartalmazza a közlemény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek