Vigyázz, puha virsli, nem jó virsli!

Bár még a karácsonyt sem ünnepeltük meg, rohamléptekkel közeleg a szilveszter. Ilyenkor pedig évről évre kötelességünknek érezzük figyelmeztetni az olvasókat: óvatosan az olcsó virslivel!

GazdanetIlijin Kinga2010. 12. 21. kedd2010. 12. 21.

Fotó: CMA Abc Hamburg

Frankfurter Würstchen Fotó: CMA Abc Hamburg

Minden évben felkúszik év vége tájt a vásárolt virslimennyiség: hazánkban az összes virsli hetedét a szilveszteri időszakban fogyasztjuk. Tavaly az éves 27800 tonnából 3800 tonna ilyenkor került az asztalra. A választásban ilyenkor egy kicsit nagyobb szerepet kap a minőség, de még mindig nagyon sok olcsó, vizes virslit lehet ilyenkor rásózni a vásárlókra.

Amikor virslit választunk a szilveszteri ünnepléshez, nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen alapvető szempontok határozzák meg a hústermék minőségét. Az első ezek között természetesen a hústartalom, melynek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint el kell érnie a 40 százalékot. Egy másik fontos mutató a víztartalom, mely az előírások szerint legfeljebb 70 százalékos lehet. A fehérjetartalomnak minimum 10, a zsírtartalomnak maximum 25 százaléknak kell lennie virslik esetében.

Mivel a mostanság - különösen ilyentájt - kapható virslik nagy része kevés húsból, sok vízből és adalékanyagokból áll, a vásárláskor jó betartani azokat az alapszabályokat, melyet a Tőzsdefórumon Szántó Zoltán, a Pick Zrt. termékmenedzsere foglal össze:

1. A termék csomagolásán feltüntetett hústartalom - lehetőségeink szerint azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst 
2. Ha a terméken nem szerepel a hústartalom, úgy inkább kerüljük el a terméket
3. Ha a sertéshúson kívül például marhahús is fel van tüntetve és a két húsalapanyag százalékos arányának összege 60 százalék, vagy magasabb, akkor a termék minőségében biztosan nem fogunk csalódni, ugyanis egyes magas minőségű termékek többféle húst is tartalmazhatnak 
4. A juhbélbe töltött termékek általában magasabb minőségi kategóriát képviselnek, ezért magasabb az árfekvésük
5. A laza töltésű, vagy puha állományú virslik kerülendők
6. Csak olyan terméket vásároljunk meg, melynek gyártója jól beazonosítható, és minőség-megőrzési ideje is jól olvasható

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek