200 hektár fertőzött földet vesz az állam

Összesen 200 hektárnyi vörösiszappal szennyezett termőföld kerül az államhoz. A korábbi információkkal szemben nem 99, hanem 102 gazdálkodó döntött így. Földjüket államira cserélné 14 tulajdonos, kilencen pedig cserét és eladást is elfogadnának.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 06. csütörtök2011. 01. 06.

Kép: vörösiszap áradás természeti katasztrófa aluminium gyártás ipar szennyezés somlóvásárhely 2010 10 11 Fotó: Kállai Márton

200 hektár fertőzött földet vesz az állam
vörösiszap áradás természeti katasztrófa aluminium gyártás ipar szennyezés somlóvásárhely 2010 10 11 Fotó: Kállai Márton

A vörösiszappal szennyezett termőföldek tulajdonosai közül majdnem minden harmadik döntött úgy, hogy felajánlja földjét az államnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 298 tulajdonost kért arra, hogy nyilatkozzon: eladja, elcseréli vagy megtartja az érintett termőföldet. A határidőig összesen 102-en nyilatkoztak úgy, hogy megfelelő ajánlat esetén eladják földjüket az államnak, ez mintegy 200 hektárnyi területet érint – közölte Szabó Csaba miniszteri megbízott.

A Szabad Föld Online-hoz eljuttatott vidékfejlesztési tárva közleménye szerint földcserét összesen 14-en kértek, 9 tulajdonos pedig úgy gondolja, hogy a csere és az eladás is megfelelő megoldás lenne. Azoknál a tulajdonosoknál, akik határidőig nem küldték vissza a nyilatkozatot, a minisztérium úgy értékeli, hogy ők szeretnék megtartani földjeiket. A nyilatkozó tulajdonosokat a Nemzeti Földalap keresi meg a jövőben és mindenkivel egyénileg állapodnak meg a feltételekről.

Ezek is érdekelhetnek