A magyar tőzsdét nem érdekli a rekord

A magyar tőzsdén nem mozdultak el az eddigi rekord szintről annak a hírnek hallatán a búza jegyzési árai, hogy Ausztráliában a soha nem látott áradás, jócskán károsította az idei termést. Tegnap Európában új árcsúcs született.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 04. kedd2011. 01. 04.
A magyar tőzsdét nem érdekli a rekord

Maradt minden a régiben: legalábbis kedd délig nem változott a hazai tőzsdén a sem az étkezési búza, sem a takarmány búza ára. Előbbi tonnáját március lejáratra 62, utóbbiét 54 ezer forintért jegyezték. A takarmány kukorica kevés híján 55 ezer, egy tonna napraforgóé 136 ezer, egy tonna repcéé pedig 120 ezer forint.

Európa nagy tőzsdéi viszont megbolondultak annak hallatán, hogy Ausztráliában soha nem látott áradás pusztít: már tíz Magyarországnyi területen sodort el mindent az ár. Csúcsra emelkedett ma az európai malmi búza jegyzése, mert az ausztráliai árvíz komoly szállítási fennakadást okozott és tovább növelte a globális gabonaellátást övező aggodalmakat. A januári malmi búza tonnánkénti ára egy százalékos drágulással rekordszintre, 255,00 euróra emelkedett az Euronext párizsi határidős árupiacon. Az MTI szerint a chicagói terménytőzsdén (CBOT) a búza ára közel öt havi csúcsra, 8,10-3/4 dollárra emelkedett vékánként (36,35 liter).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek