Agrárkár-mérsékléséről tárgyal a kormány

Vélhetően napokon belül, de legkésőbb két héten belül dönteni fog a kormány a tavalyi mezőgazdasági károk egy részének megtérítéséről. Pontosabban a Kárenyhítési Alap 7-10 milliárd forinttal történő feltöltéséről.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 06. csütörtök2011. 01. 06.
Agrárkár-mérsékléséről tárgyal a kormány

Hajdu Zoltán, az MVH támogatási igazgatója szerint leghamarabb január második felében kezdődhetnek meg a kifizetések, a gazdálkodóknak pedig március 15-ig kell megkapniuk a pénzt. Erről a dehir.hu-nak nyilatkozott, miközben elmondta, hogy tavaly 2,2 milliárd forintot fizettek be a gazdálkodók a Kárenyhítési Alapba, melyet az állam ugyanekkora összeggel egészített ki a jogszabályok szerint.

Mivel az országban 150 milliárd forintra tehető a tavalyi kár az összeg nem sokat segít a gazdálkodókon. Azoknak, akik az Alapba fizettek pénzt, nagyjából 37-40 milliárd a kára. A mostani 4,4 milliárd forint ezek szerint nagyjából 10-11 százaléknyi kármérséklést tenne lehetővé.

Amennyiben a kormány a hírek szerinti 7-10 milliárddal töltené fel a keretet, úgy akár a 30-40 százalékot is elérhetne a kármérséklés aránya. Ennek pontos összegéről még nincs döntés, de a kifizetések nem kezdődtek el, tehát szinte biztos, hogy a feltöltésre várnak a szakemberek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek