Átlagosan 10 százalékkal drágítanák a csirkét

A csirketermékek nagykereskedelmi árának 8-12 százalékos növelésére lenne szükség ahhoz, hogy a hazai termelés jövedelmezősége újra helyreálljon – olvasható a Baromfi Terméktanács honlapján. Nehéz lesz elérni e célt, mert ma túlkínálat van a piacon, de tavasztól ez szinte biztos csökken, tehát májusra, júniusra teljesülhet a baromfitartók terve.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 12. szerda2011. 01. 12.

Fotó: AFP/Getty Images

(FILES) This picture taken in 2002 at at Fotó: AFP/Getty Images

Mára túlkínálat alakult ki a magyar csirkepiacon, ami nehezítheti, ha el nem lehetetleníteni azt a célt, mely a csirketermékek 8-12 százalékos drágítására vonatozik. Erre szükség lenne, mert csak így maradna gazdaságos a tenyésztés. Maradna, mert az elmúlt évet még kifejezetten jó eredményekkel zárhatták az ágazati vállalkozások.

A tavalyihoz hasonló évet vélhetően „tíz évre előre aláírna” a legtöbb baromfis vállalkozás a kedvező múlt évi gazdálkodási körülmények miatt – állítja Bárány László, a nyírkércsi-kisvárdai Master Good csoport tulajdonos-ügyvezetője, egyben a Baromfi Terméktanács első embere. A teljes hazai broilercsirke piacon 12-13 százalékos részesedéssel bíró vállalkozás tavaly május óta 20 százalékkal növelték a levágott csirkék mennyiségét, így összességében 35 562 tonna ipari és tanyasi csirkét állítottak elő és dolgoztak fel.

A cégcsoportnál már tavaly jelentős költségcsökkentést és hatékonyságjavulást eredményezett, hogy – elsősorban az élelmiszeripari üzemekben – 110 fővel csökkent a foglalkoztatotti létszám. Ennek is köszönhető, hogy a vállalatok mutatói kedvezően alakultak 2010-ben. Bár a tavaly decemberi mérleg- és eredményadatok még nincsenek meg, az első tizenegy havi, cégcsoport szintű eredményekből látszik, hogy az elmúlt évi jövedelem miatt nem kell szégyenkezni – fogalmazott az ügyvezető.

 

A tavalyi eredménytermelés elsősorban az április-szeptember közötti piaci konjunktúrának volt köszönhető. Ekkor a 2009-ből áthozott, mai viszonylatban nagyon olcsó takarmányárak tettek lehetővé. Az élénk kereslet miatt több csirkét kezdtek tartani a gazdálkodók, így októberre túlkínálat keletkezett, s novemberben az árak esni kezdtek.

E tendencia várhatóan folytatódik, így 2011 első négy hónapjától nem várhatnak sokat a baromfisok. A piacot nemcsak a tartós kínálat, hanem a raktárakban fölhalmozott, különböző összetételű fagyasztott készlet is nyomja. Az egyensúly legkorábban március végén, április elején alakulhat ki. A cégcsoport kalkulációi szerint a jövedelmezőség helyreállításához 242-245 forintos kilónkénti élőcsirke felvásárlási árakra, illetve a mai baromfihús-nagykereskedelmi árak 8-12 százalékos növekedésére lenne szükség.

Gyorsíthatja a stabilizálódást, hogy a táp és a takarmányárak az egekbe szöktek, emiatt egyre több baromfihizlaló gondolkodik azon, hogy egy-két turnust – ez bő három hónap - ki akarnak hagyni, ez pedig a későbbi kínálat csökkenéséhez vezethet. Az egészséges piaci viszonyok kialakulásához azonban is kellene, hogy a jelentős európai baromfiexportáló országban is csökkenjen a termelés és európai viszonylat is egyensúly alakuljon ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek