Borhiány lesz: 20-38 milliárd forint veszteség érte a borászokat?

A szokásos 3,5 millió hektóval szemben 1,6-1,9 millió hektó bor került tavaly a hordókba. Ez azt is jelenti, hogy 32-38 milliárd forinttal kevesebb italt tudtak előállítani a borászatot – állítja a Varga Pincészet. A Hegyközségek szerint megtermett 2,3-2,4 millió hektó és a kiesés is kisebb. Így is, úgy is a boltokban néhány hónap múlva részleges borhiány várható.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 14. péntek2011. 01. 14.

Kép: A pile of used wine corks., Fotó: Duncan P Walker

Borhiány lesz: 20-38 milliárd forint veszteség érte a borászokat?
A pile of used wine corks.
Fotó: Duncan P Walker

Egyes borfajták eltűnhetnek a kínálatból. Tavaly egyszerűen nem termett elég ahhoz, hogy 2011 egészében folyamatos kínálatot lehessen biztosítani – ezt az ország egyik legnagyobb forgalmú borászati cége, a Varga Pincészet elemzése állítja. Másként látja a helyzetet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az országos szervezet szerint 2,3-2,4 millió hektó bor termett tavaly - írta az MTI. Ennek megfelelően a veszteség is kisebb, nagyjából 20 milliárd forint.

Ettől a különbségtől eltekintve egészen biztos, hogy a hazai ellátásban – ha csak bizonyos borfajtáknál – gondot okozhat a tavalyi szűk esztendő. Az eddig is jelentősen nyomuló borimportnak helyet adhat a magyar relatív hiány. Főként – ahogy már az utóbbi hetekben is érezhető a boltokban – az olasz borok térhódítása várható. Ezek főként az olcsó, gyengébb minőségű borok esetében igaz, míg a drágább borokból van itthon elég. A válság miatt ugyanis ezekből kevesebbet tudtak eladni a neves borászatok, ezért elegendő készletük maradt az elmúlt évekről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek