Bulgária ismét bekeríti határait!

Úgy döntöttek a száj- és körömfájás terjedése miatt a bolgár vezetők, hogy (újra) felépítenek egy kerítést a Törökországgal közös határukon. A bejelentést kedden, január 18-án tette Miroszlav Najdenov bolgár agrárminiszter az ország legdélkeletibb településén, a peches Rezovo faluban.

GazdanetKirály Farkas2011. 01. 19. szerda2011. 01. 19.
Bulgária ismét bekeríti határait!

Najdenov miniszter azt is elmondta, hogy a kerítésépítésről korábban már beszélt Bojko Boriszov miniszterelnökkel is, aki támogatta, sőt jóváhagyta a lépést, és biztosította az agrártárca vezetőjét arról, hogy kormány finanszírozni fogja a kerítés felépítését.

Azaz újraépítését: a 259 kilométer hosszan elnyúló bolgár–török határon korábban, a hidegháború idején 143 kilométer hosszan éktelenkedett szögesdrót kerítés. Akkoriban persze nem a bolgár barmokat óvta a száj- és körömfájástól. Hanem a Szovjetunió vezette-uralta Varsói Szerződés tagjának, a szocialista Bolgár Népköztársaságnak a polgárait – és az csaknem az egész szocialista tábort – a már akkoriban NATO -tag Törökországtól. Aztán 2004-ben, amikor Bulgária (immár nem népköztársaságként) a NATO tagja lett, a kerítést csaknem teljes egészében lebontották. Hét év után kell tehát visszaépíteniük – némi könnyebbséget jelenthet, hogy még ma is áll a büszke kerítés mintegy 29-30 kilométer hosszan.

Najdenov miniszter tudatta a sajtóval, hogy a kerítésépítés költségeit esetleg megtéríti majd az Európai Unió – elvégre a bolgár határ uniós határ is, és mint ilyen, nemcsak a bolgár, hanem a teljes uniós állatállomány védelmét szolgálja majd a szögesdrót. Egy nappal korábban, hétfőn Jordan Vojnov, a bolgár állatorvosi szolgálat igazgatója kijelentette, hogy nincs más lehetőség a betegség terjedésének útját állni, hiszen másképpen a vadak továbbra is átjárnának a határon, hozva-vive a kórokozókat.