Dél-Koreában másfél millió disznót irtanak ki!

Dél-Koreában száj- és körömfájás járvány ütötte fel a fejét, emiatt 1,4 millió sertést kénytelen kiirtani. Ráadásul élve temetik el az állatokat!

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 17. hétfő2011. 01. 17.

Kép: disznó sertés ól állattartás 2009 07 14 Fotó: Kállai Márton

Dél-Koreában másfél millió disznót irtanak ki!
disznó sertés ól állattartás 2009 07 14 Fotó: Kállai Márton

A hatóságok dél-Koreában 1,4 millió sertés élve eltemetéséről döntöttek. A kór novemberben bukkant fel az Észak-Gyeongsang tartományban található Andong városa melletti állattartó telepeken, majd gyorsan terjedni kezdett – írta a farm.hu. Mivel a ragály veszélyezteti az élelmiszer-előállítás biztonságát, illetve az ország húsexportjára is jelentős hatással van, az illetékesek kénytelenek voltak bejelenteni ezt a drasztikus lépést: a teljes állomány 12%-át pusztítják el. Ez úgy zajlik majd, hogy az állatokat nagy kamionokban elszállítják és hatalmas gödrökben élve eltemetik őket.

Néhány hete Bulgáriában ütötte fel a fejét a nem feltétlenül halálos kimenetelű, de rendkívül ragályos betegség. Ott is irtani kezdték az állatokat, mert a gyógyítás nehézkes, ráadásul a kórt addig továbbterjesztik a gyógyuló állatok. Emiatt az egyetlen jó megoldás a kór elfojtására, a beteg állatok megsemmisítése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek