Egészségesebbek lesznek a magyar disznók

Két, a belpiac védelmére is ható sertésbetegséggel kapcsolatos intézkedést hozott az agrártárca. Egyrészt mentessé lehet tenni az úgynevezett PRRS-től a magyar állományt, másrészt deklarálni lehet a magyar sertésállomány Aujeszky-betegségtől való mentességét. Így erre hivatkozva ki lehet tiltani ilyen állatok behozatalát.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 21. péntek2011. 01. 21.

Kép: KecskemŽt, 2008. november 28. Szappanos Albert ‡llatorvos egy sertŽstÎl vesz vŽrt. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Egészségesebbek lesznek a magyar disznók
KecskemŽt, 2008. november 28. Szappanos Albert ‡llatorvos egy sertŽstÎl vesz vŽrt. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Az országos főállatorvos elindította a PRRS- (légzőszervi és immunbetegség) mentesítési programot, hogy Magyarországon csak egészséges sertésállományokból származó állatokat lehessen tenyészteni, illetve hizlalni. A mentesítés megkezdéséhez Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter biztosította a forrást - közölte a Szabad Föld Online-hoz is eljuttatott közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A program sikeréhez feltétlenül szükséges, hogy a sertéstartók, az állattenyésztők, a szakmai szervezetek és az állategészségügyi hatóságok szorosan együttműködjenek. Első lépésben a sertésállományt mérik fel, majd a pontos adatok birtokában elkezdődik a fertőzés felszámolása.
Az előzetes becslések alapján a betegség a nagy létszámú állományok 10-12 százalékát érinti. A tárca arra törekszik, hogy a program minél hamarabb befejeződjön és a mentességet az Európai Unió is elfogadja. Ha a betegséget sikerül felszámolni, tenyésztésre csak hasonló, mentes státuszú ország állományából lehet majd élőállatokat, szaporító anyagokat beszállítani.

Magyarország deklarálni kívánja az EU-ban és a Nemzetközi Járványügyi Hivatalnál azt is, hogy mentes az Aujeszky-kórtól, egy másik gyakori sertésbetegségtől, ennek bejelentése az év első félévében várható. A minisztérium célja, hogy segítse a magyarországi sertéságazat versenyképességét, a hazai piacok megvédését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek