Feltölti a kormány a kárenyhítési alapot!

A kormány holnapi ülésén dönthet arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére mekkora összeggel tölti fel a most 4,4 milliárd forintot tartalmazó Kárenyhítési Alapot. Változik a tejágazat támogatása is. Erről Czerván György államtitkár beszélt egy agrárfórumon.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.

Kép: Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Feltölti a kormány a kárenyhítési alapot!
Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Czerván György a Baki Agrocentrum Kft. által szervezett agrárgazdasági napon a mezőgazdaság idei helyzetéről és lehetőségeiről tartott előadásában szólt arról, hogy a 4,5 millió hektár magyarországi szántóterületből 310 ezer hektár van most belvíz alatt, további 740 ezer hektár pedig károsan átnedvesedett területnek számít – írta az MTI.

A jelenlegi rendszer problémái miatt - most az alapban 4,4 milliárd van, szemben a 150-180 milliárdos tavalyi kárral - egy teljesen új kárenyhítési rendszert kívánnak kidolgozni, ami ősszel kerülhet a parlament elé és jövőre léphet életbe. Ahogy arról a Szabad Föld Online a múlt héten beszámolt, már szerdán döntés születhet arról, hogy a kormány mennyivel növeli meg a jelenleg a kárenyhítési alapban lévő összeget, az emelés mértékéről azonban az államtitkár előzetesen nem kívánt beszélni.

Hozzátette, hogy a tejtermelők támogatási szerkezetének átalakításáról is döntés születhet, ennek lényege, hogy nem literre, hanem az állatokra alapul majd. Az erre a célra fordítható mintegy 15 milliárd forint uniós támogatáshoz 5 év alatt a kormány háromszor 9 milliárd forintot társít.

Czerván György megjegyezte, hogy kifejezetten a gazdálkodók részére a tervek szerint már áprilistól elindítanák az Agrár Széchenyi Kártya Programot, ami folyószámla- és forgóeszköz hitellel segítene minden gazdálkodót. Az idei agrárköltségvetésről szólva kitért arra, hogy a tavalyi 463 milliárddal szemben közel 593 milliárd forint az idei agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege uniós és hazai forrásból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek