Japán: elszabadult a madárinfluenza!

Már a negyedik megyében fertőz a madárinfluenza Japánban, ezúttal az ország közepe táján. Aicsi megyében, Tojohasi város egyik baromfitelepén mutatták ki az igen fertőző H5N1 madárinfluenza-vírust. A farmon négy nap alatt 450 szárnyas hullott el, ezért végezték el az állományon az influenzatesztet. December óta képtelenek megállítani a kórt.

GazdanetKirály Farkas2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.
Japán: elszabadult a madárinfluenza!

A Tojohasiban kimutatott fertőzés immár az ötödik eset Japánban a közelmúltban. A gazdák rémálma még 2010 decemberben kezdődött, amikor elsőként Simane megyében, egy Jaszugi nevű város egyik farmján felütötte a fejét a kór. Akkor 21 500 csirkét égettek el, és a kérdést megoldottnak tekintették. Ám idén januárban újabb három telepen észlelték a madárinfluenzát, ráadásul Simanétól távol eső, vele nem szomszédos területeken – Mijazaki és Kagosima megyékben összesen három fertőzött telepet találtak. E két utóbbi következménye mintegy 400 000 csirke kiirtása volt. A művelet méreteit jellemzi, hogy abban a japán katonák is részt vettek.

Hogy az újabb helyszínen hány madarat kell majd elpusztítani, azt még nem tudni – de valószínűleg néhány tízezernél nem kevesebbet. És ez még koránt sem a járvány vége: sajnos a vírus által elpusztított vadmadarakat is találtak – köztük az ország egyik jelképének számító kámzsás darut is. Ami azt jelenti, hogy a vírus odakint van, szabadon közlekedhet a madarak szárnyán, és gyakorlatilag egykönnyen eljuthat a majdnem 7000 japán sziget valamelyikére, onnan pedig át a kontinentális Ázsiába.

Japán miniszterelnöke, Naoto Kan azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek a fertőzés terjedésének megakadályozására. Sokan remélik, hogy ez sikerülni fog. És nemcsak a japánok: a közeli Kína, Kelet-Oroszország és a Koreák is fellélegeznének, ha nem kellene tartaniuk a vírus támadásától.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek