Kirobbantják a csatornát a belvíz elől!

Ma délelőtt robbantással kénytelenek eltávolítani a belvíz útjából egy csatornában felhalmozódott törmeléket, beton é csődarabokat. Így ismét teljes kapacitással szállíthatja a belvizet a Jászkisér, Jászapáti és Jászszentandrás települések környékéről az a csatorna, mely a Tiszába vezet.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 19. szerda2011. 01. 19.
Kirobbantják a csatornát a belvíz elől!

Az átlagos csapadékmennyiség több mint kétszerese hullott Magyarországon a tavalyi évben. A vízgyűjtőkre esett rendkívüli mennyiség feltöltötte az ország sík területeit - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében. A Pannon-medencében sok helyen rekordot döntött a talajvízszintek magassága. Van, ahol elérte a földfelszínt. A jelenlegi helyzetben kiemelt jelentősége van annak, hogy felszámoljuk a kritikus helyeket és akadályokat a rossz állapotú csatornákon.

Az elmúlt hónapok esős időjárása és a januári olvadás miatt jelentős a belvízterhelés a Jászság szívében elhelyezkedő Tiszasülyi öblözetnél is. Folyamatos védekezés zajlik többek között Jászkisér, Jászapáti és Jászszentandrás településeken.

A vízügyi szolgálat felmérte a teljes magyarországi csatornarendszert, súlyozta a kritikus helyeket és összehangolt beavatkozási tervet készített. A rangsor alapján vált szükségessé, hogy mielőbb megoldódjon a Tiszasülyi-28-as belvízfőcsatorna hatékony vízelvezetése. Ez a csatorna gyűjti össze a csapadékot és a belvizeket, majd vezeti le a Tisza irányába.

A Tiszasülyi-28-as belvízcsatorna vizét egy alig több mint 9 kilométeres szakaszon lehet közvetlenül a Tiszába vezetni. A múltban elvégzett rekonstrukciós munkák során azonban a csatorna medrében hagyott beton csőáteresz és a mederben lévő hídpillér maradványok akadályt jelentenek: több, mint 40 százalékkal rontják a csatorna levezető képességét. Emellett további akadályt okozhat még az uszadék, vagy a jég megakadása, torlódása. Az akadályokat nehézkes munkagépekkel eltávolítani az alapozások miatt, a robbantás lényegesen olcsóbb megoldás.

Ezek is érdekelhetnek