Már európai területen tarol a pestis

Leölik az összes disznót azon a három településen Oroszországban, Szentpétervár környékén, ahol megjelent az afrikai sertéspestis.

GazdanetKirály Farkas2011. 01. 13. csütörtök2011. 01. 13.

Kép:

Már európai területen tarol a pestis

Január 11-ére hívta össze Valentina Matvienko, Szentpétervár kormányzónője és Oleg Gromov, a Növény- és Állategészségügyi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) helyi vezetője azt a válságstábot, amely az afrikai sertéspestis vírusa  (ASF) továbbterjedésének megállítására volt hivatott megoldást találni. Ugyanis három környékbeli település – Krasznoszelszkij, Puskinszkij és Petrodvorcovszkij – gazdaságaiban felütötte fejét az említett vírus által okozott betegség. A helységeket még december 31-én karanténba vonták, állatok ki- és beszállítása tilos.

Matvienko asszony tegnap aláírta azt a határozatot, amely szerint a településeken az összes sertést el kell pusztítani, és minden félkész meg készterméket meg kell semmisíteni. A gazdák némi segélyben fognak részesülni: sertéskilónként 75 rubelt, mintegy 500 forintot fognak kapni. A Leningrád tartományban pestisben kimúlt állatokat az ország más részéről vitték oda – állítja a terület kormányzója, Valerij Szergyukov egy, a mezőgazdasági miniszternek írt levelében.

A betegség megállíthatatlanul terjed. Oltóanyagot még nem sikerült kifejleszteni ellene. 2009 októberében még csak éppen hogy orosz földre került a Kaukázusból a vírus, ezelőtt fél évvel már az orosz sertésállomány negyedét veszélyeztette a betegség. És most már megjelent az EU határánál is: Leningrád megye Lomonoszovszkij járásában szilveszterkor harminc elpusztult sertést találtak. A tetemeket azonnal elégették, de a vírus már megfertőzhetett más állatokat is.

(A betegség igen veszélyes és ragályos, a képen az egyik jellegzetes tünet - a fülön, végtagokon, combokon látható vörös, elliluló foltok - látható, bár a legfőbb károkat a belső szervekben teszi a vírus, mely az állatok elhullásához vezet.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek