Már nem korlátlan a betétek garanciája

Már csak fejenként és bankonként 100 ezer euró - 28 millió forint - erejéig vállal garanciát a banki betétekre az állam.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 04. kedd2011. 01. 04.
Már nem korlátlan a betétek garanciája

Ettől az évtől megszűnt a bő két évvel ezelőtt hozott döntés, miszerint minden magyar banki betétért, az ott elhelyezett összeg nagyságától függetlenül, garanciát vállal az állam. Január elsejétől ugyanis már csak fejenként és bankonként 100 ezer euró, mai áron számítva 28 millió forintig védett a betét. A korlátlan állami garanciát még a világgazdasági válság kitörésének elején, 2008 őszén rendelte el a Gyurcsány-kormány, ezzel is védve a bankokat egy esetleges pánik hatásától, így előzve meg, hogy a lakosság alapos, vagy megalapozatlan hírekre reagálva egyik pillanatról a másikra megrohamozzák a bankokat és kivegyék a pénzüket azokból.

A hitelintézetekben elhelyezett megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja.

Mára úgy tűnik megszűnt ez a veszély, mert a kormány még az év végén egy salátatörvénybe csomagolva módosíttatta az Országgyűléssel ezt a jogszabályt. A korlátlan állami garanciáról szóló jogszabály módosulása azt jelenti, hogy a banki betétekért csak 100 ezer euró értékig vállal kifizetési garanciát a magyar állam, az e feletti részét már nem.

Az indoklás szerint – melyet a Napi Gazdaság idézett – európai uniós irányelv, hogy a betétbiztosítás összeghatára százezer euró legyen. Jó tanács: aki egész megtakarítását biztonságban akarja tudni, érdemes azt megosztani bankonként, illetve hozzátartozók nevén lévő számlákon, azaz 28 milliókra bontva ismét teljes védettséget szerezhet a takarékos ember. Félő, nem sok honfitársunkat fog és tud élni vele. Azaz a legtöbb megtakarításért továbbra is teljes garanciát vállal az állam.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek