Takarmányhiány miatt 70 ezer kacsát öltünk le

A közelmúltban több mint 70 ezer darab naposkacsát fojtottak le, mivel a hizlaló nem talált takarmányszállítót (finanszírozót), a vállalhatatlanul magas takarmányárak miatt tömegesen mondták vissza naposcsibe és napospulyka telepítéseiket az elmúlt három hétben.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 26. szerda2011. 01. 26.
Takarmányhiány miatt 70 ezer kacsát öltünk le

A piaci helyzet azonnali felülvizsgálatára és új gabonamérleg elkészítésére kéri a vidékfejlesztési tárcát a Baromfi Termék Tanács (BTT), mivel visszafordíthatatlan takarmányhiányos események uralkodhatnak el a gabonaszektorban – derül ki a BTT Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt leveléből, melyet a szervezet honlapján tett közzé. A fizikai piacról a búza gyakorlatilag eltűnt, a ma még meglévő kukoricakészletekért pedig irreális versenyfutás kezdődött.

Már-már visszafordíthatatlan események lesznek úrrá a hazai gabona- és takarmányágazatban – szögezi le levelében a BTT. A fizikai piacon búzát gyakorlatilag nem lehet beszerezni, ezért a granulált baromfitápok előállítása (összeragasztása) a későbbiekben komoly gondokat okozhat. A takarmánykeverő üzemek szemes terménykészletei pedig maximum március közepéig-végéig elegendők, emiatt versenyfutás kezdődött a még meglévő hazai kukoricamennyiség felvásárlásáért. A mai helyzetet jól tükrözi, hogy az irreálisan magas, 57-59 ezer forintos tonnánkénti kukoricaárakon sem születnek konkrét üzletek, részben a termelők kivárása, részben a főként külföldi tulajdonú kereskedelmi cégek további árkecsegtetése miatt.

A terméktanács információi szerint több brojler-, pulyka- és kacsahizlaló jelezte, hogy takarmánykeverő partnerei (szállítói) márciustól csak úgy vesznek föl rendeléseket, ha az állattartók biztosítják a keveréktakarmányokhoz szükséges szemes alapanyagokat. A termelők a bizonytalansági tényezők és a vállalhatatlanul magas takarmányárak miatt tömegesen mondták vissza naposcsibe és napospulyka telepítéseiket az elmúlt három hétben. A közelmúltban több mint 70 ezer darab naposkacsát fojtottak le, mivel a hizlaló nem talált takarmányszállítót (finanszírozót) – hívja fel a figyelmet a BTT.

A magyar termelőknek a „szabad kukoricakészletekért” előrefizetéssel, illetve maximum ötnapos fizetési határidejű teljesítéssel kellene versenybe szállniuk, de ez a mai viszonyok között számukra nyilvánvalóan elképzelhetetlen. Ezért a terméktanács azt kéri a Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM), hogy vizsgálja felül a hazai gabonaellátási helyzetet az abrakfogyasztó ágazatok és a nagy takarmánygyártó vállalkozások szakembereinek bevonásával, illetve készítsen új és reális gabonamérleget. Az adatok ismeretében lehetne kidolgozni olyan takarmányozási stratégiát, amely megmentheti a termelési alapokat a gazdasági összeomlástól és megakadályozhatná több ezer munkahely megszűnését – hívja fel a figyelmet levelében a BTT.

Ezek is érdekelhetnek