Vörösiszap: hozzájutottak 350 milliós támogatásukhoz a termelők és feldolgozók

Megkapták a vörösiszap katasztrófa mezőgazdasági termelői és feldolgozói a múlt év végén meghirdetett jövedelempótló támogatást. Így 200 millióhoz jutott 82 agrártermelő és 150 millióhoz 3 élelmiszer-feldolgozó. Jól halad a területek mentesítése is.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 25. kedd2011. 01. 25.

Kép: vörösiszap áradás természeti katasztrófa aluminium gyártás ipar szennyezés somlóvásárhely 2010 10 11 Fotó: Kállai Márton

Vörösiszap: hozzájutottak 350 milliós támogatásukhoz a termelők és feldolgozók
vörösiszap áradás természeti katasztrófa aluminium gyártás ipar szennyezés somlóvásárhely 2010 10 11 Fotó: Kállai Márton

A tavalyi vörösiszap katasztrófa miatt szinte lehetetlen helyzetbe került mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók veszteségeik enyhítésére, valamint a gazdálkodási tevékenységeiket érintő korlátozás miatt egyszeri jövedelempótló támogatást igényelhettek a vidékfejlesztési miniszter rendelete alapján.

A támogatás kerete 350 millió forint volt, melyből 200 millió forintra a mezőgazdasági termelők, 150 millió forintra az élelmiszer-feldolgozók pályázhattak - olvasható az agrártárca közleményében. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a pénzt már átutalta 82 termelőnek és 3 feldolgozónak.

Szabó Csaba miniszteri megbízott tájékoztatása alapján a károsodott területeken továbbra is folyamatos a mentesítési, rekultiválási munka. Hat helyszínen, különböző település határokban folyik a mezőgazdasági területek külterületi mentesítése, a szennyező vörösiszap begyűjtése és visszaszállítása a tárolóba.

Befejeződött a 298 házi kertben keletkezett mezőgazdasági termékek és haszonállatok kárértékének ellenőrzése és véglegesítése. Megkezdődött a Marcal medrének kotrása, valamint az erdőtelepítésre tervezett 107 hektár előkészítése.

Beépítették azokat a zsilipeket, amelyek lehetővé teszik a területen található erősen szennyezett halastó magas lúgtartalmú vizének semlegesítését és későbbi leeresztését. Lezárult a károsult termőföld tulajdonosainak nyilatkozattétele arról, hogy el kívánják-e adni földjeiket a Nemzeti Földalapnak. A Nemzeti Földalap rövidesen megkezdi az egyeztetést az érintett tulajdonosokkal.

Már zajlik az összesen 19 hektárnyi, három települést érintő házi kert területek komposzttal dúsított, termőfölddel történő feltöltésének előkészítése. Szabó Csaba elmondta, hogy a tervek szerint a munkálatokat helyi vállalkozók fogják végezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek