Belvíz: továbbra sem fizet a tárca

Az államnak sürgősen el kellene utalnia azt a 4,6 milliárd forintos összeget, mellyel a belvízi védekezésben kulcsszerepet játszó vízitársulások működését kell finanszírozni. Ma sok helyen áll a munka, mert nincs rá pénz. Ráadásul arról sincs még mindig döntés, hogy mennyi pénzt fizetnek ki 5000 gazdának kármérséklés címen, pedig csak két hét van vissza a végső határidőig.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 01. kedd2011. 03. 01.

Kép: Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Belvíz: továbbra sem fizet a tárca
Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint nem kielégítő a bel- és árvízhelyzet kezelése. Egyrészt sok helyen nem lehet levezetni a földekről a vizet, mert fogadásképtelenek a csatornák, melyek a vízitársulásoknak kellene rendben tartani. Ezeknek viszont nincs rá pénzük, mivel januártól már nem az érintett földterületek tulajdonosai fizetik ennek költségét, hanem azt átvállalta az állam. Az erre szánt 4,6 milliárd forintot viszont még nem kapták meg az érintettek.

Másik nagy probléma, hogy a tavalyi belvizek, árvizek károsultjai nem kaptak kártérítést, illetve kármérséklést. Sőt, sokszor erre vonatkozó igényüket sem bírálták még el a hivatalok. Holott egy csomó gazdálkodó azért volt kénytelen tavaly búcsút mondani termésének, esetleg még a vetésnek is, mert a védekezés során ráengedték földjére a víztömeget.

A MOSZ tarthatatlannak tartja ezt a helyzetet és sürgős kormányzati lépéseket sürget. Így többek között az elmaradt állami kártérítések, kárenyhítések tartozásainak azonnali kiegyenlítését és a 2011. évi feladatok forrás-biztosítását. A jelenlegi agrár-kárenyhítési rendszert át kell alakítani úgy, hogy az valóban segítsen a károsultakon. Több forrást kell biztosítani a rendszer működéséhez, módosítani kell az „elemi csapás” fogalmát aszerint, hogy ne csak 30 százalékos hozamérték-csökkenés felett járjon kártérítés.

Hosszú távú megoldást egy kormányzati szintű terület- és vízrendezési program jelenthet. A MOSZ kezdeményezi, hogy a készülő Agrárstratégiai Programban a következő 10 évben kiemelten kezeljék a súlyosan károsodott térségek vízrendezését és vízgazdálkodását.

Ezek is érdekelhetnek