Holnap halnap!

Hogyan kerül könnyen hal az asztalra? Talán a legkönnyebben úgy, ha betérünk egy magyar vendéglőbe és rendelünk a tavainkból, folyóinkból származó halakból készített ételt. Ezt hivatott segíteni, a halfogyasztást serkenteni a Halra Magyar, Halra Bor! Versenysorozat, mely holnap tartja a 10. fordulóját. Éttermek versenye ez, amelyek halfőzési és borválasztási tudásukat mérik össze hónapról hónapra.

GazdanetO. Horváth György2011. 05. 12. csütörtök2011. 05. 12.
Holnap halnap!

Május 13-án, pénteken, azaz holnap tartja a Halra Magyar! Halra Bor! versenysorozat 10. fordulóját. Eddig 40-45 étterem vetélkedett egymással, a forduló első két helyezettje továbbjut. Az az étterem, amely háromszor nyer fordulót, elnyeri a szervező Aranyponty Zrt. fődíját, egy hatalmas 30-40 kilós, ember nagyságú harcsát, és persze a fő kitüntetés, a dicsőség. Ezzel eddig két étterem büszkélkedhet, mindkettő a fővárosban található. Az egyik az óbudai Régi Sipos Halászkert, a másik az újpesti Víg Kalmár Vendéglő.

A májusi fordulón az éttermek séfjei magyar pontyból készült ételeket és a hozzájuk kiválasztott Balaton-felvidéki borokat vonultatnak fel. A zsűri tagjai végigjárják a versenyző éttermeket – ez alkalommal a fővárosban lévő Bajai Halászcsárdát, a mogyoródi Pipa Csárdát, a domonyvölgyi Lázár Lovasparkot és a gödöllői Napsugár Éttermet. A zsűri tagjai a következők: elnök Lévai Ferenc az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója, Benkő László (zenész), Bay Évi (műsorvezető), Dési János (műsorvezető), Kurucz Évi (műsorvezető), Benkő László (zenész). Mellettük hat újságíró alkotja a sajtózsűrit,. Közöttük a zsűri elnöke, O. Horváth György, a Szabad Föld és a Vidék íze újságok rovatvezetője, szerkesztője.

Az értékelés szempontjai változatlanok: tálalás, étel vizuális megjelenése, ízvilága, étel összetevői (magyar alapanyagok) és a borválasztás. A programról bővebb információk és az eddigi fordulók nyertes ételeiről részletek a www.halramagyar.hu. honlapon olvashatók.

Legutóbb, az április fordulóban a sajtózsűri ebben a hónapban is a Zila Kávéházat díjazta, ahol többek között kemencében sütött pontyfilé remekelt. A szakmai zsűri a – neve ellenére Budapesten lévő - Bajai Halászcsárdát juttatta a következő fordulóba, amely kiváló lebbencs halászlét készített pontyból. A Nosztalgia Étterem a legjobb borválasztás különdíját, az Öreghalász Étterem pedig az „olyan, mint otthon” különdíjat kapott. (A képeken a két nyertes étel látható.)

Ismét bebizonyosodott, hogy a ponty a hazai halak legkedveltebb csoportjába tartozik, és a benne lévő omega 3, omega 6 zsírsavak miatt rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek