20-30 hektáronként adják bérbe az állami földet

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet még az idén mintegy 60-80 ezer hektárnyi állami földterületre ír ki haszonbérleti pályázatot, általában 20-30 hektárokra lehet majd jelentkezni. Vagyis a kis- és közepes, valamint a családi gazdaságokat támogatja ezzel a kormány. A nagyüzemek nem számíthatnak sok jóra – Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a 75.OMÉK-on rendezett Föld- és birtokpolitikai fórumon kijelentette az állami földterületek mintegy 80%-át néhány nagy tőkés társaság használja, és ez megengedhetetlen.

Gazdanet2011. 09. 30. péntek2011. 09. 30.
20-30 hektáronként adják bérbe az állami földet

A mostani kormány célja, hogy a meglévő földterület minél több embernek adjon munkát, megélhetést, minél több családot tartson el. A Nemzeti Vidékstratégia a kis- és közepes gazdaságokra és azok szövetkezéseire építi a mezőgazdaság jövőjét. Az európai agrármodell is ezt az utat követi-emlékeztetett Ángyán József államtitkár a fórumon, aki szerint az állam nem vonulhat ki a földpiacról, többek között a spekulációk miatt sem. A bérleti szerződések felülvizsgálata során kiderült, hogy nem egy esetben évtizedekre 2-8 ezer hektárokat kaptak bérletbe társaságok ingyen. A kormánynak kedves kis- és közepes vállalkozások, különösen a családi gazdaságok számára még az idén 60-80 ezer hektárnyi állami földterületre ír ki haszonbérleti pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, s a tervek szerint nem hatalmas területekre, hanem 20-30 hektárokra lehet majd jelentkezni.

Roszík Péter a Győr- Moson -Sopron Megyei Agrárkamara elnöke elmondta, hogy 16 típusú zsebszerződést ismernek, és tudomásuk szerint Magyarországon már 600 ezer hektár terület osztrák gazdák tulajdonában van. Az összes külföldi érdekeltség kezében pedig közel 1 millió hektár. Ezzel mintegy 40-50 milliárd forintnyi támogatás megy ki évente az országból- fogalmazott Roszík Péter. Kiemelte egyúttal: támogatják a Nemzeti Vidékstratégiát, ugyanakkor számukra a „kormány minőségi mutatója lesz, hogy mit csinál a birtokpolitikával és a zsebszerződésekkel.”

A fórumon a hozzászóló gazdák többsége üdvözölte a kormány birtokpolitikai elképzeléseit, de sürgették, hogy a földkérdésben konkrét lépések történjenek. Környezetükben sokan jelenleg is azt látják, hogy külföldiek vagy nagy tőkés társaságok használnak hatalmas területeket.

Ángyán válaszában elmondta, hogy vidékfejlesztési tárca arra törekszik, hogy megszüntesse a visszásságokat és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a tervek szerint néhány héten belül kiírja a földhaszonbérleti pályázatokat.