4 milliárd a GMO károsultak kártalanítására

Mától lép hatályba az a kormányhatározat, melynek alapján a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak az államtól.

Gazdanet2011. 09. 01. csütörtök2011. 09. 01.
4 milliárd a GMO károsultak kártalanítására

A kabinet 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre, ebből kaphatják meg a gazdák a 360 ezer forint "fix hektáronkénti kárfedező juttatást." Ezt az összeget a kormány az elmúlt évek termésátlagából és a termények átlagárából számította ki. A gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket a megyei kormányhivatalokhoz. A termelők legkésőbb december közepéig megkapják a kártérítést – írta az agrártárca.

Magyarország számára nemzetstratégiai érdek, hogy hazánk GMO mentessége megmaradjon, és ez szerepel az új Alaptörvényben is. Semmi olyan tény vagy indok nem merült fel, amely miatt a tárca és a magyar kormány változtatna ezen az állásponton.

A mezőgazdasági piacokat jellemző kiélezett verseny és a mind szigorúbb minőségi előírások mellett Magyarország azért képes a világ ötödik legnagyobb vetőmag exportőreként jelen lenni a világpiacon, mert megköveteli a jó minőségű, igazolt eredetű, génmódosítástól mentes vetőmagok előállítását. Ez az ország számára kiemelkedő gazdasági előnyt jelent, és a kormány a hatályos jogszabályok betartásával és betartatásával mindent megtesz az ország GMO mentes mezőgazdaságának fenntartása érdekében.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2011.április 27-én a vetőmagoknál fokozott GMO ellenőrzésre adott utasítást. Július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti igazgatósága 535 vizsgálatot végzett és a szakemberek 4 szója illetve 10 kukorica tételben találtak GMO szennyeződést.

Azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek, az MgSzH a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendelte el, mert az állomány további GMO szennyeződések forrása lehetett volna. A kormány, a szaktárca és a hatóságok a továbbiakban is határozottan fellépnek a GMO-val szennyezett vetőmagok magyarországi jelenléte ellen.

Ezek is érdekelhetnek