Egy tucat falu kezd szervezett nyúltenyésztésbe

A jelentkező 235-ből 12 magyarországi és egy határon túli faluközösségben indulhat el a NYÚL-UNK A MUNKÁÉRT , amely lényegében egy oktató-nevelő program első szakasza.

Gazdanet2011. 09. 23. péntek2011. 09. 23.

Kép: Tömörkény, 2011. március 05. Palatinus Ákos nyúltenyésztő. Fotó: Ujvári Sándor

Egy tucat falu kezd szervezett nyúltenyésztésbe
Tömörkény, 2011. március 05. Palatinus Ákos nyúltenyésztő. Fotó: Ujvári Sándor

Két meghatározó hazai nyulas szövetkezet, a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet 2011 júliusában hívta életre a programot. Ennek első szakasza most indul 20 millió forintból. 235 faluközösség - 4282 család - jelentkezett, közülük 12 hazai és egy határon kívüli faluközösséget választottak ki. Erről tegnap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ilken V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Czomba Sándor, Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tartott beszámolót.  Czomba hangsúlyozta: a program a gyermekeken keresztül segít rávezetni a családokat a felelősségvállalásra, a munka örömére. V. Németh Zsolt szerint ez segítheti a háztáji gazdálkodás hagyományainak felelevenítését.

Szalay Attila, a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet elnöke hozta nyilvánosságra a nyertes faluközösségek nevét. 12 magyarországi közösség - nagyjából 200 család - mellett egy határon túli közösség is elkezdheti a nyúlgazdálkodást. A pályázat nyertesei: Füzérkomlós, Hollóháza, Gemzse, Ilk, Közép-Tizsa -völgyi Népfőiskola (Szenttamás, Surjány, Bartapuszta, Óballa és Szakállas közös pályázata), Somogyaszaló, Gyulaj, Jánoshida, Bácsalmás, Szászvár, Bojt, Körösszakál és az erdélyi Gyimesbükkről a Dévai Szent Ferenc Alapítvány.

Visszafogott becslések szerint az egy családnak juttatott eszközökkel (nyulakkal, takarmánnyal, ketrecekkel) lehetőség nyílik évi 120-130 db hízónyulat felnevelni, ami a család megélhetésében már jelentős szerepet kaphat. A Nyúl-unk a munkáért program célja a magyar nyúltenyésztés hagyományainak felelevenítése, a nyulászkodás megkedveltetése, valamint az emberek nyúlhússal kapcsolatos ismereteinek bővítése. A program megismerteti a családokkal a háztáji nyúltenyésztést, az állatgondozás felelősségét. A résztvevők emellett megismerkedhetnek a nyúltenyésztés jövedelemszerzési lehetőségeivel, amely elindíthatja őket a vállalkozóvá válás útján. A kezdeményezéshez elsők között csatlakozott az Új Hangya Integrációs Szövetkezet (ÚHISZ) az Alpha-Vet Kft., a Fehérkereszt Állatvédelmi Liga és az Agribrands Europe Zrt, a Cargill Inc. magyarországi leányvállalata.

Ezek is érdekelhetnek