Feljelentés után fizetett a műtrágyagyár

Egy összegben előtörlesztette a péti Nitrogénművek Vegyipari Zrt. az MFB Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kölcsönöket a kapcsolódó díjakkal és kamatokkal együtt - tájékoztatta a Nitrogénművek Zrt. az MTI-t.

Gazdanet2011. 09. 10. szombat2011. 09. 10.
Feljelentés után fizetett a műtrágyagyár

A forgóeszközhitelt már augusztus végén, a beruházási hitelt pedig szeptember elején fizette vissza a Bige Holding csoporthoz tartozó műtrágyagyártással foglalkozó cég. Az MTI kérdésére Blazsek István vezérigazgató csak annyit mondhatott, hogy az MFB-vel történt megegyezés alapján a visszafizetett összeget nem közölheti.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos 2011. július 18-án jelentette be, hogy feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a péti Nitrogénművek Zrt.-nek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében. Álláspontja szerint ugyanis felmerül a hűtlen kezelés, a hivatali visszaélés, a vesztegetés és a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanúja.

Budai Gyula előzőleg azt közölte az újságírókkal, hogy az állam úgy vállalt készfizető kezességet a Nitrogénművek által felvett kölcsönökre, hogy arra nem volt megfelelő biztosíték. Akkor az elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, hogy 50 millió euró és további 10 milliárd forint fejlesztési hitelről van szó. A Nitrogénművek Zrt. pedig ugyanakkor azt adta tudtul, hogy egyetlen fillér állami támogatást nem kapott, kizárólag piaci alapú és feltételű hiteleket vett fel az MFB-től.

Ezek is érdekelhetnek