Késik, de nagyobb területet fedhet le a repce vetése

Ezt a tényt erősítik a jó piaci kilátások, a 2010 évi alacsonyabb hazai vetésterület és a németországi a tavalyinál 34%-kal alacsonyabb termésmennyiség.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 02. péntek2011. 09. 02.

Kép: Repce, Brassica napus, keresztesvirágúak - értékes ipari növény, magjából olajat ütnek, repceolaj, repceföld Gyömrö határában, alternativ energiahordozó, mezögazdaság, benzin, autó, kocsi, forgalom, közlekedés, környezetszennyezés 2009.05.02. fotó: Németh András Péter

Késik, de nagyobb területet fedhet le a repce vetése
Repce, Brassica napus, keresztesvirágúak - értékes ipari növény, magjából olajat ütnek, repceolaj, repceföld Gyömrö határában, alternativ energiahordozó, mezögazdaság, benzin, autó, kocsi, forgalom, közlekedés, környezetszennyezés 2009.05.02. fotó: Németh András Péter

Egy-két hetet csúszik az idén a repce vetése. Egyrészt az augusztus közepe óta tartó kánikula, másrészt a csapadékhiány következtében porzó földek miatt idén is kénytelenek az optimális vetési időpontról lemondani a gazdák. Holott nagy az érdeklődés a jól fizető olajnövény iránt – olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.
Augusztus elejétől gazdáknak már a következő aratási időszakra is gondolni kell, mivel a repce a legkorábban elvetendő növény, s értelemszerűen ennek a kultúrának a vetésével indul az őszi vetési szezon. Így például a gazdáknak ki kell választani a legmegfelelőbb fajtát, hibridet, a termesztéstechnológiát, ahol kiemelten fontos a műtrágyázás, ugyanis 30-40%-ban a tápanyagellátás határozza meg a következő évi termést. A magas – tonnánként 100 ezer forint feletti - terményárak mellett egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy egy tonnával több, vagy kevesebb lesz-e a termés.

Idén 237706 hektárról 532432 tonna repcemagot takarítottak be a gazdák, mindezt 2,24 t/ha-os termésátlag mellett. Ez a megelőző két évet figyelembe véve a legkisebb termésterület, mivel 2010 és 2009-ben kb. 262 ezer hektár körül alakultak a termőterületek, közel azonos termésátlagok mellett.

A vetés az augusztus közepe óta tartó kánikula és szárazság következtében egy-két hetet csúszik. Az optimális vetési idő szeptember eleje, de tény, hogy a magvakat szeptember végéig talajba lehet juttatni nagyobb kockázat nélkül. (Erre példa a tavalyi eset, mikor is a belvizes talaj hátráltatta a munkákat.)

Az előzetes tervek és szándék szerint tavalyihoz képest növekedés várható a vetésterületben, az olajos magvak jó piaca, a bővülő kereslet is vetésterület növekedés irányába hathat. A termelői árak jelenleg 108-115 ezer forint körül mozognak tonnánként – olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.

Ezt a tényt erősítheti, hogy Németországban, a Német Parasztszövetség adatai alapján, óriásit esett a repce termésmennyisége. 2010-hez képest, mintegy 34%-kal kevesebb magot takarítottak be, 3,7 millió tonnát a tavalyi 5,7 millió tonna helyett, a mintegy 10%-al kisebb vetésterületről. 18,9 millió tonna lett az EU az idei repcetermése, ez valamivel jobb az előzetes várakozásoknál. Franciaországban 5,2 millió tonna (várt 4,9 millió t), az Egyesült Királyságban 2,46 millió tonna várt 2,43 millió t), Lengyelországban pedig 1,9 millió tonna (várt 1,8 millió t) termett, ugyanakkor, több nagyobb termelő országban esőzések és áradások lassították az aratást augusztus elején, ezért itt kisebb termés várható. A kisebb termelő országokban, mint pl. Csehország, Románia, Dánia is terméskiesés várható. A csökkenő kínálat a feldolgozásban is éreztetni fogja nagy valószínűséggel a hatását, ezért nőhet a repce, a növényi olajok, illetve a biodízel importja a 2011/2012. időszakban.
 

Ezek is érdekelhetnek