Újabb magyar nagyvállalatot számolnak fel

Felszámolási eljárást indítottak a nyíregyházi Abo Mill Malomipari Zrt. ellen A társaság 2008-ban még 14 milliárd forint árbevétel mellett százmilliós nyereséget ért el. Tavaly viszont már 100 milliónyi adótartozása volt, miután 2010-ben kartelezés miatt jelentős büntetést kellett kifizetnie.

Gazdanet2011. 09. 13. kedd2011. 09. 13.
Újabb magyar nagyvállalatot számolnak fel

A cég tavaly már csak 6,8 milliárdos forgalmat produkált 700 millió forintot meghaladó veszteséggel. A tulajdonos Abo Holding csődvédelembe menekült, s az Abo Trade Gabona Kereskedőház Zrt. is csődöt jelentett.

A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cégcsoport jelentős veszteséget halmozott fel, miközben forgalma jelentősen zsugorodott az elmúlt években – tudta meg a Gazdaság.hu. A malomiparral, gabonakereskedelemmel, takarmányiparral és állattenyésztéssel foglalkozó nyíregyházi székhelyű csoport komoly akvizíciókat folytatott az elmúlt évtizedben, mind belföldön, mind külföldön - Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában. A portál megkeresésére Simon György vezérigazgató egyelőre nem kívánt nyilatkozni a helyzetről, jelenleg a felszámolót várják.

A zsugorodó forgalom miatt az elmúlt két évben veszteségessé vált a holding zászlóshajója, az Abo Mill, tavaly már 760 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárt. 2010-re 100 millió forintot meghaladó adótartozást halmozott fel.

Az Abo Mix Takarmányipari Zrt. szintén nehéz helyzetben van: a 2008-as 7,6 milliárd forintos forgalom után tavaly már csak 2,7 milliárd forint árbevételt ért el, 870 millió forint adózott veszteséggel, s több végrehajtás indult ellene. Az Abo Trade Gabona Kereskedőház Zrt. forgalma is harmadára zsugorodott az elmúlt években, a tavalyi évet 180 milliós mínusszal zárta, és tegnap - a holdinghoz hasonlóan - szintén csődöt jelentett.

Ezek is érdekelhetnek