VM: az idén 34,5 milliárdot kell megtakarítani

A kormány úgy döntött, hogy megszünteti a „külsős” szerződéseket. Emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak 141 milliárd, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak 102,7 milliárd, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak 34,5 milliárd, a Belügyminisztériumnak pedig 30,9 milliárd forintot kell maradványképzéssel megtakarítania a 2011-es költségvetésben.

Gazdanet2011. 09. 21. szerda2011. 09. 21.
VM: az idén 34,5 milliárdot kell megtakarítani

A kormány a 2011. évi költségvetés kapcsán egyensúlyt megtartó intézkedésekről döntött. A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a központi költségvetési fejezetek esetében közel 571 milliárd forint, a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási költségvetési szervekkel együtt mintegy 577 milliárd forint maradványtartási kötelezettséget írtak elő, emellett mintegy 37,46 milliárd forint zárolási kötelezettséget is rögzítenek a központi költségvetési fejezetek számára a 2011. évi költségvetésben – olvasható a hirkozpont.magyarorszag.hu-n. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot 141 milliárd forint, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot 102,7 milliárd forint, a Vidékfejlesztési Minisztériumot 34,5 milliárd forint, a Belügyminisztériumot 30,9 milliárd forint maradványtartási kötelezettség érinti.

Egyúttal a kormány arról is döntött, hogy lényegében megszünteti a minisztériumokkal kapcsolatos külsős cégek alkalmazását. Az irányítása alá tartozó fejezeteknél a bérleti és lízing díjak, a vásárolt közszolgáltatások, valamint a „szellemi tevékenység végzésére” új szerződés nem köthető, a lejáró szerződések nem hosszabbíthatók meg. A hatályos szerződéseket haladéktalanul felül kell vizsgálni, szükséges esetben intézkedni kell felbontásukról.

A kormány határozata szerint az irányítása alá tartozó fejezeteknél a kabinet beszerzési tilalmat rendel el az intézményi beruházás keretében történő tárgyi eszközök (így földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, berendezés, gép - például informatikai eszköz - , felszerelési tárgyak - például bútor, jármű -, valamint immateriális javak beszerzése (szellemi termék, így például szoftver termékek), egyéb szellemi alkotások, vagyonértékű jogok) esetében.

A kormányhatározatban előírt tilalmak nem vonatkoznak az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra - olvasható a Magyar Közlönyben.

Ezek is érdekelhetnek