Uniós eljárás indul? Öngyilkosságra készül Brüsszel?

Az EU arra készül, hogy tagországai baromfitenyésztőire zúdítsa az ukrán és a dél-amerikai tojást, szárnyas húsokat. Ugyanakkor eljárást tervez indítani azon tagországokkal szemben, amelyek nem tettek eleget a tojótyúk ketrecek kötelező megváltoztatásával kapcsolatos jelentési kötelezettségüknek.

Gazdanet2011. 10. 26. szerda2011. 10. 26.
Uniós eljárás indul? Öngyilkosságra készül Brüsszel?

Eljárást indíthat az Európai Bizottság (EB) azon tagállamok ellen, amelyek nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek a tojótyúkok hagyományos ketreceinek 2012. január elsejéig esedékes cseréjével kapcsolatban – idézi a Baromfi Terméktanács honlapja Glattfelder Bélát, a Fidesz Európa Parlamenti képviselőjét. Megítélése szerint az uniós és a magyar baromfitermelésre különös veszélyt jelentenek az EU-Ukrajna és az EU-Mercosur országok közötti liberalizációs tárgyalások. (A Mercosur országok közé tartoznak a dél-amerikai kontinensen található Bolívia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Peru.)

Legalább nyolc százalékkal növeli a tojástermelési költségeket, hogy január elsejétől állatjóléti szempontból feljavított ketreceket kell használniuk az uniós gazdálkodóknak a jelenlegi hagyományosak helyett – szögezte le Glattfelder Béla. A jogszabályok betartása – tette hozzá - az egyes tagállamok kötelezettsége, de több ország nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, ezért az EB a közeljövőben eljárást indíthat ellenük.

A képviselő szerint a bizottság egyelőre nem alakította ki álláspontját azzal kapcsolatban, mi lesz azoknak a tojásoknak a sorsa, amelyeket januártól is hagyományos ketrecekben termelnek. A teljes megsemmisítés költséges és morálisan megkérdőjelezhető lenne, emellett pedig rövidtávon tojáshiánnyal és jelentős piaci árnövekedéssel járna. Ezért az EB inkább azt javasolja, hogy az így termelt tojásokat az adott tagországokból ne lehessen kiszállítani, illetve közvetlen fogyasztásra ne legyenek alkalmazhatók, hanem csak feldolgozás után – például tojáspor vagy tojáslé formájában – juthassanak a piacra.

Az uniós és a magyar baromfiágazatra különös veszélyt jelentenek azok a liberalizációs tárgyalások, amelyeket Brüsszel Ukrajnával és a Mercosur országokkal folytat – jelentette ki Glattfelder Béla. Az EU Ukrajna számára 16 ezer tonnás éves vámmentes baromfikvótát nyit, amely öt év alatt 20 ezer tonnára nő. A tojáspornál évi 1,5 ezer tonnás vámmentes kontingens lép életbe, és ez ugyancsak öt év alatt 3 ezer tonnára bővül.

Az EU-Mercosur tárgyalások a baromfihús mellett az uniós marhahús- és cukorpiacot veszélyeztetik. A Mercosur államok az agrárkereskedelem minél teljesebb liberalizálását sürgetik, és a baromfi esetében 250 ezer tonnás éves vámmentes kvótát szorgalmaznak. Az unió viszont mérsékeltebb liberalizálást és 75 ezer tonnás vámmentes baromfikvótát ajánl.

Ezek is érdekelhetnek