Mentésre szorul az év hala

Lezárult „Az év hala – 2012” címért folyó verseny, amelyet tavaly szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett. Nyertese azonban három van, ugyanis a második lápi póc és a harmadiknak befutó szilvaorrú keszeg is olyan publicitást kapott, amilyenre e nélkül nem lett volna esélye – összegezte a Kárpát-medence őshonos halainak népszerűsítését célzó akció eredményét Harka Ákos, a társaság elnöke.

Gazdanet2012. 01. 03. kedd2012. 01. 03.
Mentésre szorul az év hala

Egy éve két és félezer, most – a nagyobb médianyilvánosságnak köszönhetően – tízezernél is több szavazat döntött az év haláról – tette hozzá Harka Ákos. Megítélése szerint a Magyar Haltani Társaság honlapján szervezett választás izgalmasan alakult. Az élen egymást váltogató jelöltek közül végül a széles kárász szerezte meg a győzelmet, megelőzve a lápi pócot és a harmadik helyezett szilvaorrú keszeget.

Mindhárom jelölt méltó lett volna a kitüntető címre – állapította meg az elnök. A széles kárász valószínűleg annak köszönheti győzelmét, hogy a természetvédők és a horgászok körében egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi. A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt - írta az agromonitor.hu. Megritkulása a nyelvhasználatunkban is változást idézett elő. Ötven éve a kárász szó még a széles kárászt (Carassius carassius) jelentette, napjainkban viszont a mindenfelé megtalálható ezüstkárászt (Carassius gibelio). Ha az előbbiről kívánunk szólni, akkor ma már elé kell tennünk a széles jelzőt (amelyen a hal „magassága” értendő), vagy aranykárászt mondunk – fogalmazott Harka Ákos.

A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének munkatársai kidolgozták a faj mesterséges szaporítását, így lehetőség van ivadékainak kihelyezésére. A haltani társaság arra biztatja a halgazdálkodókat, a kisebb-nagyobb horgászegyesületeket, hogy éljenek e lehetőséggel, és telepítsenek széles kárászt is az erre alkalmas vizeikbe. Ezzel – amellett, hogy megteremtik a mesék aranyhalának fogási esélyét – sokat tesznek a faj fennmaradásáért is – szögezte le a társaság elnöke.
 

Ezek is érdekelhetnek