Számottevően könnyebb agrárhitelhez jutni!

A jelenleg elérhető hitelnél akár a támogatás kétszeresét, háromszorosát is felvehetik azok az agrártermelők, akik rendelkeznek az unió által finanszírozott területalapú támogatással. A hazai legnagyobb bank, az OTP Bank Nyrt. 2010 tavasza óta új filozófiája és terméke a Zöldkártya hitelkonstrukció markánsan változtathat a mezőgazdasággal kapcsolatos megítélésen, legyen szó kis, vagy nagyüzemről.

Gazdanet2012. 01. 19. csütörtök2012. 01. 19.
Számottevően könnyebb agrárhitelhez jutni!

Az OTP 2010 tavaszán jelent meg egy új hitelcsomaggal, mely kimondottan az agrárgazdálkodók számára érhető el. Önmagában már ez is hír, de a lényeg az, hogy a legnagyobb hazai bank változtathat az eddigi általánossá vált hitelezési politikán: több éves, szabad felhasználású hitelt biztosít 10 százalék körüli kamattal, teljesíthető fedezet-elvárásokkal. Eddig ez szinte fehér holló volt a magyar agrárhitelezésben. Lássuk a részleteket!

A mezőgazdaságban mára kialakultak olyan garanciális viszonyok, melyek a pénzintézetek számára elviselhető mértékű kockázatot jelentenek. Magyarán a szinte minden szántóföldet művelő számára évről évre biztosan érkező területalapú támogatásról van szó. Ez 2010-ben hektáronként 45-46 ezer, 2011-ben már 56-57 ezer forint volt. Vagyis, ezt az – illetve évről évre növekvő – összeget biztosan megkapja a termelő. Erre alapozva évek óta bevett szokás, hogy erre a támogatásra előleget vettek fel a gazdálkodók a bankoktól. Eddig azonban nem találkozhattak a gazdálkodók több évre szóló hitelkonstrukcióval. 2011. márciusától viszont már igen. Az OTP Zöldkártya hitelcsomagot állított össze – amit most, 2012. januárjában átalakított és könnyített -, mely akár a következő évek támogatásaira alapozva is felvehető, mely több éves támogatás előfinanszírozási forrással képes forgóeszköz, vagy termelőeszköz beszerzést, vagy akár ÁFA fizetést, az állammal vagy hitelintézettel szembeni esedékes kötelezettségek rendezését segíteni. 2012-től igen nagy könnyítés, hogy eddig számlával kellett igazolni a hitelcélt, most nincs ellenőrzés, nem kérnek számlát. Így hektáronként akár 100-150,9 ezer forint közötti hitelt is felvehet a gazdálkodó, ami azt jelenti, hogy a 2012-13. évi átlag támogatás 80-85%-os finanszírozásának 2-szerese, vagy a 2012. évi támogatás 85%-os finanszírozásának 3-szorosa vehető fel.

Mi változott, avagy, mi is alapozta meg a döntést?
Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője beszámolt arról, hogy az OTP fokozni akarja piaci jelenlétét az agrárgazdaság hitelezésében. A válság kevésbé hat arra az ágazatra, melynek biztos a felvevőpiaca, és 2011-ben, illetve 2010-ben is jól teljesített nemzetgazdasági szinten, de mégis forráshiányos. Ezen változtatni lehet, melynek alapja, hogy a mezőgazdasági termelők évről évre szinte automatikusan elnyerik a területalapú támogatást (ezt nevezik az EU-ban SAPS-nak). Ezek olyan összegek, melyek akár 2-3 évre előre is tervezhetők, vagyis fedezetet biztosíthatnak egy több éves hitelcsomag számára.

Ez motiválta az OTP Bankot, hogy kialakítson a piacon először egy olyan hitelcsomagot, mely több évre szól. Ez a termelőnek nem csak nagyobb összegű, szabadon felhasználható forgóeszköz hitelt jelent, hanem javítja likviditását, csökkenti a kiszolgáltatottságát a termeltetőkkel, integrátorokkal szemben is.

A hitel lényege, hogy 2, 3 éves SAPS támogatás összeg előlegét vehetik fel szabad felhasználású forrásként. A mikro,- és kisvállalati ügyfélkör esetén minimum 3, maximum 300 millió forint, a közép,- és nagyvállalati szegmensben 10- 300 millió forint a felvehető hitelösszeg. Az eddigi 4 termékvariáns helyett, 2 termékvariációt hoztak létre a szakértők. Ebből a mikro,- és kisvállalati csak az egyiket veheti igénybe, a közép,- és nagyvállalati ügyfélkör pedig mind a kettőt.

Persze vannak feltételek is, így például elsődleges a fedezet kérdése. Ha a termelő 2 évre szóló SAPS támogatást használ fel, akkor nem kér a bank ingatlanfedezet. A három éves verziónál pedig csak a hitelösszeg 1/3 részére kérnek ingatlanfedezetet, aminek nincs támogatási lába, mivel mindkét konstrukció a 2012. és 2013. év támogatásait finanszírozza elő. A hiteleknél a támogatás mellett bevonható az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége is.

A hitel éves kamata 3 havi BUBOR+ 3,5 százalék. A kamatot és a kezelési költséget (1-1,5 százalék) negyedévente kell fizetni. A hitelek minden esetben legkésőbb 2014. június 30-án járnak le. Az úgynevezett keret-beállítási jutalék egyszeri 1%, minimum 30 000 forint, maximum 100 000 forint.

A bank úgy véli, hogy a magyar mezőgazdaság két lábon fog állni, a kistermelőkön, illetve a velük termeltetési, integrátori kapcsolatban lévő nagyüzemekből. Ezért fontos, hogy e kapcsolat finanszírozását is segítse a pénzintézet új hitelkonstrukciókkal. S mivel a gazdálkodás alapja az életképes birtok, ezért a bank termőföld fedezetű hitelezés lehetőségeinek feltételeit is jelentősen javította .

Részleteket az OTP Bank Nyrt. honlapján olvashat.

Ezek is érdekelhetnek