Tilalom alatt a magyar tojásexport!

Tojásimport-tilalmat vezetett be a napokban Csehország és Szlovákia azon uniós tagállamokkal szemben, ahol a gazdálkodók január elsejétől nem cserélték le teljes mértékben újakra az eddig használt hagyományos tojótyúk-ketreceket. A Baromfi Termék Tanács (BTT) információi szerint már visszafordítottak magyar tojásszállítmányokat is.

Gazdanet2012. 01. 26. csütörtök2012. 01. 26.
Tilalom alatt a magyar tojásexport!

A BTT honlapján megjelentetett közlemény szerint kezdeményezte a Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM), hogy Magyarország is alkalmazzon hasonló védelmi intézkedéseket, különben a máshonnan kitiltott olcsó tojások dömpingáron érkezhetnek a hazai piacra.

Bár az Európai Bizottság (EB) az átállásra július 31-ig tartó átmeneti időszakot biztosított, Csehország és Szlovákia máris „importtilalmat” vezetett be azon uniós tagországokkal szemben, amelyek január elsejéig nem cserélték le teljes mértékben újakra, illetve más technológiákra az eddig használt hagyományos tojótyúkketreceket. Az intézkedést minden olyan vállalkozásra kiterjesztették, amelyek legalább részben hagyományos módon termelnek. Mint ismert, az EB a technológiaváltást állatjóléti okokból követeli meg, de a változtatások kapcsán mára az unióban kaotikus helyzet alakult ki.

A BTT információi szerint Szlovákiában minden tojásimportot kötelező bejelenteni és a hatóságok a tojáscsomagolóknál és az áruházláncokban is ellenőriznek. Csehországban szintén szigorú ellenőrzést vezettek be a külföldről származó tojások első betárolási helyén. Egyelőre kérdéses, hogy a cseh és a szlovák hatóságok milyen módon tudják beazonosítani a legalább részben hagyományos módon termelő és szállító vállalkozásokat, mivel a hagyományos ketrecekből származó tojásokat nem kell külön megjelölni. Szakértők szerint valószínűsíthető, hogy mindkét ország az EB-nek leadott, termelőnkénti technológiákat tartalmazó tagállami listákat szerezte meg.

A cseh és a szlovák hatóságok a hagyományos ketreces, illetve vegyes telepekről származó tojásszállítmányokat visszaküldik az indító tagállamba, illetve az áruházláncokban is leveszik a polcról a termékeket, ha azok nem felelnek meg az ide vonatkozó uniós irányelvnek. A BTT információi szerint a napokban visszafordítottak magyar szállítmányokat is. A két tagország intézkedése azzal is fenyeget, hogy az onnan kitiltott olcsó tojások dömpingáron jelennek meg a magyar piacon, így leszorítják az utóbbi hetekben ismét csökkenésnek indult hazai árakat. Ezért a BTT a VM-nél kezdeményezte, hogy a tárca vezessen be a cseh és a szlovák intézkedéshez hasonló importellenes eljárást és szigorúbban ellenőrizze az importőr cégeket is.

Mint ismert, az Európai Bizottság tavaly decemberben először 12, majd 14 tagállam – köztük Magyarország – ellen indított kötelezettségszegési eljárást, mert a január elsejei határidőig nem cserélték le teljes mértékben a hagyományos ketreceket. „Első körben” Magyarország mellett Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Belgium, Görögország, Portugália, Franciaország, Ciprus, Bulgária, Románia és Lettország jelezte, hogy az uniós rendelkezéseknek maradéktalanul nem tud eleget tenni. December végén pedig – korábbi álláspontját megváltoztatva - Hollandia és Málta is bejelentette, hogy a követelményeknek mégsem képes megfelelni. Az idén januárban a tizennégy országhoz az Egyesült Királyság is csatlakozott, holott korábban a teljes szigor egyik legnagyobb szószólója volt. Eközben Írország - bár még bejelentést nem tett – azt kérte, hogy átmenetileg bővíthesse a hagyományos ketrecekből származó tojások – vendéglátóipari – értékesítését.

Az egyre áttekinthetetlenebb helyzet miatt Magyarországnak fel kellene lépnie annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne csak a „renitensnek” bélyegzett tagállamokat, hanem valamennyi tagországot ellenőrizze – hangsúlyozza a BTT. A szervezet szerint ugyanis ott is lehetnek technológiai hiányosságok, ahol azt állítják, hogy a gazdálkodók a hagyományos ketreceket maradéktalanul lecserélték.

Az uniós rendelkezések szerint a hagyományos ketrecekből származó étkezési tojásokat a július végéig tartó átmeneti időszakban csak ipari célokra – légyártó és porító üzemeknek – lehet értékesíteni az adott tagországon belül. A VM ugyanakkor lehetővé tette, hogy nálunk az ilyen tojásokat – piros pöttyel megjelölve – tésztaüzemeknek is el lehessen adni. A BTT ugyanakkor a piaci lehetőségek bővítése érdekében szorgalmazza, hogy az ilyen tojásokat cukrászüzemek is feldolgozhassák. Ezen kívül Magyarországnak támogatnia kellene az ír indítványt is, hogy az hagyományos tojásokat a vendéglátásban is fel lehessen használni adott tagországon belül – húzza alá a szervezet.
 

Ezek is érdekelhetnek