Állami pénzből mentenék a „vöröskönyves” makói hagymát

A Vidékfejlesztési Minisztérium a termelők bevonásával Makói Hagyma Programot dolgoz ki az elmúlt évtizedekben válságba került, nagy hagyományokkal rendelkező, évtizedekkel ezelőtt világszinten is kiemelkedő értékű makói hagyma termesztésének újjáélesztése érdekében.

Gazdanet2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.

Kép: KecskemŽt, 2009. okt—ber 26. Hagyma‡rus’t‡s. Mak—i hagyma. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Állami pénzből mentenék a „vöröskönyves” makói hagymát
KecskemŽt, 2009. okt—ber 26. Hagyma‡rus’t‡s. Mak—i hagyma. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A valaha hatalmas területen fellelhető hagyományos makói vöröshagymát ma már csak 150 hektáron termesztik. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már a szeptemberi Nemzetközi Hagymafesztiválon kijelentette, hogy az Európai Unióban földrajzi eredetvédelemmel is rendelkező makói hagymának van jövője. A tárca minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez és a kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek.

Ennek érdekében készül a Makói Hagyma Program, amely magában foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését, a makói hagyma marketingjét és a termelői összefogás ösztönzését. A térség országgyűlés képviselője Mágori Józsefné makói hagymatermesztők kíséretében ellátogatott Tápiószelére, ahol a NÖDIK igazgatója Holly László bemutatta a génbankban őrzött tételeket, és beszámolt az intézetben folyó kísérletekről.

A NÖDIK munkatársai makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak, akik az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett már rövidtávon is versenyképesebb, nagyobb ellenálló képességű és magasabb termésátlagot produkáló fajtát találjanak.

Itt az utolsó pillanat, hogy a hagymatermesztést felélesszük-fogalmazott Mágori Józsefné. Még élnek azok a gazdák, akik egész életükben e növény termesztésével foglalkoztak, és át tudják adni a megszerzett tudást, a tapasztalatot a fiatalabb nemzedékeknek. A képviselő asszony fontosnak tartja a termelők összefogását. Kezdeményezésére hamarosan Makói Hagymaszövetkezet alakul, az erről szóló szándéknyilatkozatot az érintett termelők már aláírták. Mágori Józsefné hangsúlyozta, hogy a hagymatermesztés fellendülésével volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

A vidékfejlesztési tárca által kidolgozott Makói Hagyma Program - összhangban a Nemzeti Vidékstratégiával - alapvető célja a termelés fellendítése mellett a genetikai erőforrások megőrzése, fejlesztése és köztermesztésben történő felhasználása.

Ezek is érdekelhetnek