Átment az új élelmiszerdrágító szabályozás, de Brüsszel még eltörölheti

A parlament mezőgazdasági bizottsága ugyan elfogadta, hogy újabb sarccal nehezítsék az élelmiszer-gazdaság szereplőinek életét a hatóságok. Másként: a jövőben az állam helyett a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és -kereskedelem fizeti az őket ellenőrző hatóság működését. Ha egyáltalán átmegy Brüsszelen az ügy.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 08. csütörtök2012. 03. 08.

Kép: OETI ANTSZ elelmiszerlaboratorium, bakterium, szalmonella 2006.07.14. foto: Nemeth Andras Peter

Átment az új élelmiszerdrágító szabályozás, de Brüsszel még eltörölheti
OETI ANTSZ elelmiszerlaboratorium, bakterium, szalmonella 2006.07.14. foto: Nemeth Andras Peter

Átfogó módosító indítványt fogadott el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvény módosítására beadott javaslathoz. Ez elősegítheti az ellenőrzés szigorítását, a törvény bírságokkal való védelmét.

A testületben a kormánypárit többség támogatta az indítványt, az ellenzékiek nemmel szavaztak, többek között azért, mert szavaik szerint nem volt idejük a javaslat szövegének alapos megismerésére. A bizottsági indítványt a kormány is támogatta. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI szerint ezt azzal indokolta, hogy annak lényege a pontos nyilvántartás megteremtése és a bírságolás hatékony – visszatartó erővel bíró – működtetése.

Ez alapján az élelmiszerlánc meghatározott tagjai - növényt vagy állatot élelmiszer-termelés, tenyésztés, kísérleti, állatgyógyászati stb. célból forgalomba hoznak, illetve nyilvántartott élelmiszer- és takarmányvállalkozások - a nettó árbevétel 0,1%-át fizetik két részletben egyenlő összegben július 31-ig, illetve január 31-éig. A mezőgazdasági kistermelőkre természetesen nem vonatkozik e szigor.

Nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy ez az újabb teher a lakosságon, vagyis a fogyasztón fog lecsapódni. Gond viszont lehet vele, mivel uniós jogba ütközhet bevezetése: forgalom után vetik ki, mint az áfá-t, amiatt nem lehet minőségvizsgálati díjnak tekinteni. A forgalom után kivetett elvonásokat viszont az EU igen szigorúan vizsgálja, azt külön engedélyeztetni kell stb.
 

Ezek is érdekelhetnek