Csak jó közepes búzatermés várható

A kemény hideg nem tett számottevő kárt Bács-Kiskun Megyében, Zalában csak a a fele vetemény jó minőségű. Csak jó közepes termés várható. A repcénél ennél sokkal nagyobb a baj.

Gazdanet2012. 03. 04. vasárnap2012. 03. 04.
Csak jó közepes búzatermés várható

- Bács-Kiskun Megye ősszel elvetett gabonái reményt keltő fejlettséget mutatnak – közölte a megyei kormányhivatal kertészeti főfelügyelője. Matula Árpád elmondta: a hó életmentő volt a megyében 72 ezer hektáron elvetett őszi búza számára. A magok ugyanis tavaly még egy aszályos időszakban kerültek a földbe, helyenként inkább a porba – fogalmazott. Bár a télen lehullott csapadék javított helyzeten, a februárban beköszöntött rendkívüli hideget ennek ellenére is minden bizonnyal megsínylette volna a kenyérgabona, ha a kemény fagyok előtt nem borítja be a Dél-Alföldet a helyenként 40 centimétert is meghaladó vastagságú hótakaró.

A hó alatt a búza biztonságosan telelt és szépen kikelt. Amennyiben az időjárási körülmények a továbbiakban kedvezően alakulnak, akár jó közepes termést is adhat e növény Bács-Kiskun megyében – tájékoztatott a szakember, hozzátéve, hogy hasonló a helyzet az őszi árpával is.

Lényegesen gyengébb év elé néznek a megye repcetermelői, hiszen a 2011-es szárazság miatt már az eredetileg 17 ezer hektáros vetési terveik is csak 88 százalékban teljesültek. A végül 15 ezer hektáron földbe került mag 9500 hektáron meglehetősen foghíjasan kelt. Utóbbi területből eddig 1.900 hektárnyit kényszerültek kitárcsázni a gazdák. A többi parcella sorsa egyelőre kérdéses, ám elfogadható hozam és jövedelmezőség az őszi káposztarepcétől idén kevés helyen várható – vélekedett Matula Árpád.

A téli fagyok után a szántóföldi növényállomány 50 százaléka jó, a többi pedig közepes és gyenge képet mutat Zala megyében - tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője az MTI-t.

Az őszi kalászosok a szokásosnál fejletlenebbek, a növényállományon még mindig érződik a csapadékhiány. Azokon a területeken, ahol az őszi káposztarepce "időben került" földbe, várhatóan nem lesz gond. A késő ősszel elvetett repce viszont még fejletlen, így valószínűleg az állomány egy részét a kifagyás miatt ki kell majd szántani - ismertette az osztályvezető. Fentős János szerint most még nehéz meghatározni, hogy a növényállomány hány százaléka károsodott a januári párhetes hótakaró nélküli hidegben, de például az őszi repce Zalában kedvezőbb képet mutat, mint a környező megyékben. Jelenleg a tavaszi talajelőkészítést, trágyázást végzik a földeken. A tervek szerint - ha kedvező lesz az időjárás - már márciusban megkezdődhet a tavaszi árpa vetése.
Az őszi káposzta vetésterülete mintegy 15 ezer hektár. A 34 ezer hektárnyi területből 26.816 hektárt búzával, 4.500 hektárt árpával, 2.800 hektárt pedig tritikáléval vetettek be ősszel. A vetési szándék szerint 64 ezer hektárnyi területen tavaszi növényekkel vetnek.

Ezek is érdekelhetnek