Fazekas miniszter félti a magyar gazdákat az új uniós agrárszabályoktól

Az uniós tagállamok többsége szerint a Közös Agrárpolitika 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó bizottsági javaslat nem a támogatási rendszer egyszerűsítése irányába mutat, jóllehet, a miniszterek tavaly lefektették azt a hat alapelvet, amelyek alapján ők "megvágnák" az európai mezőgazdasági adminisztrációt.

Gazdanet2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.
Fazekas miniszter félti a magyar gazdákat az új uniós agrárszabályoktól

A közelmúltbéli vitákhoz hasonlóan kedden is komoly bírálatokat kapott a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó európai bizottsági javaslat. A tagállamok mezőgazdasági miniszterei – az elmúlt hónapok tematikus vitáinak sorába illeszkedve – ezúttal azokat az aspektusokat vették számba, amelyek szerint egyszerűsíti-e a támogatási rendszert, és általában az európai mezőgazdasági politikát a tavaly októberben bemutatott javaslat.

Bár a tárcavezetők egyelőre csak úgynevezett elsőkörös vitát tartottak az egyszerűsítésről, de informálisan arra a következtetésre jutottak, hogy nem egyszerűsíti – írta a bruxinfo.hu. Az ülést elnöklő dán agrárminiszter, Mette Grejskov a vitát követően visszafogottan csak annyit mondott, hogy „az Európai Bizottság sokat tett az egyszerűsítés érdekében, de fontos, hogy további előrelépés legyen”.

A nyilvános vitában azonban több tagállam (köztük Magyarország) is úgy vélte, hogy a bizottsági javaslat éppen hogy növeli az adminisztrációs terheket mind a kormány, mind a támogatást igénylő gazdák számára. A miniszterek egyetértettek abban (miként arra az ülés után kiadott tanácsi közlemény is rámutat), hogy a Bizottság októberi javaslata nem felel meg azoknak az alapelveknek, amelyeket még tavaly márciusban lefektettek a tagországok.

A miniszterek egy évvel ezelőtt azt kérték a Bizottságtól, hogy a „majdani” rendszernek egyszerűbbnek és olcsóbbnak kell lennie; kockázatalapú megközelítést kell alkalmazni a pénzek elosztásakor; a tagállamoknak rugalmasnak kell lenniük a támogatási programok tervezésekor és végrehajtásakor; arányosabb ellenőrzésre és szankciókra van szükség; meg kell fontolni a teljes átláthatóságot és a felelősségi körök teljes tisztázását; ösztönözni kell a meglévő technológiák jobb felhasználását.

A tárcavezetők többsége most, egy évvel később úgy látja, ezek egyikét sem látja viszont a javaslatban. A vidékfejlesztési miniszter a BruxInfo kérdésére azt mondta, a KAP 2014-2020 közötti tervezetében nincs szó egyszerűsítésről. Fazekas Sándor szerint a mezőgazdasági politika „zöldítése”, amit egyébként Magyarország elvben támogat, a jelenlegi formájában új adminisztratív terhet jelent a gazdáknak. „Ha az agrártámogatások harmadát környezetvédelmi előírások teljesítéséhez kötjük, akkor a területalapú támogatásoknál egy külön feltételrendszert kell teljesíteniük, ami megtöbbszörözi az adminisztrációt, és nagyobb a hibázási lehetőség is” – fogalmazott a tárcavezető.

Ugyanígy az úgynevezett „aktív gazdák” kategóriájának bevezetése, amely szintén új kihívások elé állítja a gazdálkodókat. Fazekas Sándor szerint nem mindegy, hogy a végén milyen szabályozás születik. „Ha túl bonyolult a KAP, a gazdáknak is pluszköltséget jelent, így eleshetnek a támogatástól is, ha valamilyen feltételnek nem felelnek meg” – tette hozzá.

A mezőgazdasági EU-biztos az ülés után elmondta, a vita célja az volt, hogy a Bizottság is minél több tagállami gyakorlatot, ötletet és praktikát begyűjtsön, ezekből pedig Dacian Ciolos szerint érkezett szép számmal a miniszterektől. A román EU-biztos elmondta, a vitában hallottak alapján június végére egy nem hivatalos javaslatot tesz majd a tagállamok felé különböző egyszerűsítési javaslatokkal. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a tagállamok egy részénél nem látja a valódi politikai akaratot az egyszerűsítésre, és a valódi reformra.

A BruxInfo kérdésére Fazekas Sándor ezzel összefüggésben azt mondta, nem a politikai elkötelezettség hiányáról árulkodik az, hogy az EU-tagállamok többségében (köztük Magyarországon) nem csökkent az agráriumra fordítandó kiadások mértéke, még ezekben a vészterhes időkben sem. A miniszter megjegyezte, hogy Magyarország további növelést támogatna.
 

Ezek is érdekelhetnek