Hadat üzent Irak Romániának

Hadat üzent a román gabonának Bagdad: nem engedik az országba keleti szomszédunk búzáját, miközben más ország, így amerikai gabonát szívesen vásárol a világ egyik legnagyobb gabonaimportőre.

Gazdanet2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.
Hadat üzent Irak Romániának

A bagdadi kormány a napokban 50 ezer tonna búza beszerzésére írt ki licitet, amelyen óriási meglepetésre a román gabonatermelők nem vehetnek részt. Az iraki kormány nem indokolta a románok kizárását, a Grain Board of Iraq honlapját idéző napi.hu szerint mindössze annyi szerepel, hogy a megvásárolandó gabona bárhonnan származhat - akár az Egyesült Államokból is- kivéve Romániából.

Irak két hónap alatt másodszor tiltja ki a román gabonát az országból, február elején egy hasonló árverésen az amerikai termények mellett a Romániából származó búza is a feketelistán szerepelt. Bagdad döntése azért is meglepő, mivel az előző években rendre több tízezer tonna gabonát vásároltak Romániából.

A tavaly 8,5 millió tonna búzát arató Romániának, illetve a piacon osztozó Cargill, az Alfred Toepfer, a Nidera, a Glencore vagy Bunge gabonaexportőröknek egyik legfontosabb partnere az arab ország, Irak világviszonylatban is az egyik legnagyobb gabona importőr, 2011-ben 3,7 millió tonna búzát vásárolt külföldről 740 millió euró értékben. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2011 első 11 hónapjában 1,6 milliárd euró értékben exportált gabonát Románia, 28 százalékkal többet, mint előző év azonos időszakában.
 

Ezek is érdekelhetnek