Ismét itt a madárinfluenza!

Két év után ismét Európában regisztrálták a kelet-ázsiai eredetű madárinfluenzát. Hollandiában már több mint 40 ezer pulykát öltek le a fertőzés miatt.

Gazdanet2012. 03. 19. hétfő2012. 03. 19.

Kép: Baromfik, kacsa, tyuk, kakas, liba,pulyka 2005.08.31. Fotó: Bohanek Miklós

Ismét itt a madárinfluenza!
Baromfik, kacsa, tyuk, kakas, liba,pulyka 2005.08.31. Fotó: Bohanek Miklós

Hollandia délkeleti részében 42,700 pulykát öltek le vasárnap egy baromfitelepen, miután a madárinfluenza H5-ös vírusát mutatták ki a farmon - közölte az ország mezőgazdasági minisztériuma. Murco Mijnleiff, a tárca szóvivője elmondta, hogy a Kelpen-Olerben található állattenyésztő telepen a rendszeresen végzett vizsgálatok során fedezték fel a szárnyaskórt. Az MTI szerint a vírus enyhe változatáról van szó, amely nem veszélyes emberekre.

A helyi hatóságok a fertőzött telep körüli három kilométeres körben szállítási tilalmat rendeltek el a szárnyasokra, tojásaikra és trágyájukra. A környéken található 45 baromfinevelő telepen megkezdték a hatósági egészségügyi vizsgálatot. Amennyiben újabb fertőzött állatokra bukkannak, azokat is levágják. A tesztek eredménye tíz napon belül várható. A madárinfluenza legveszélyesebb vírusfajtája a H5N1-es, amellyel 2003-as megjelenése óta 600 ember fertőződött meg, közülük több mint háromszázan belehaltak a kórba.

Ezek is érdekelhetnek