Kipaterolt olaszok után 25 kisgazdaság osztozik a bükki földeken

Huszonöt helybeli pályázó gazdálkodhat a Bükki Nemzeti Park azon 2.800 hektárnyi területén, amelyet korábban a részben olasz hátterű Mariano Kft. bérelt – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a nemzeti park igazgatóságának a haszonbérleti pályázatokkal kapcsolatos döntéséről a vidékfejlesztési tárca sajtóirodája.

Gazdanet2012. 03. 30. péntek2012. 03. 30.

Kép: Rackajuh rackanyáj Pásztoradvent Hortobágy Kilenclyukú hid A hagyomány szerint ezen a napon hajották be a Hortobágyon legeltetett állatokat 2010.11.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Kipaterolt olaszok után 25 kisgazdaság osztozik a bükki földeken
Rackajuh rackanyáj Pásztoradvent Hortobágy Kilenclyukú hid A hagyomány szerint ezen a napon hajották be a Hortobágyon legeltetett állatokat 2010.11.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Erre azt követően került sor, hogy júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletben semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést – emlékeztet közleményében a minisztérium.
Az igazgatóság a döntésnél figyelembe vette a kormány birtokpolitikai irányelveit és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet állami földterületekre kialakított egységes szempontrendszerét. A nyertesek mindegyike olyan helybeli gazdálkodó aki vállalta az állattartást is – teszik hozzá.

A közlemény szerint a 44 meghirdetett birtoktestre 41 pályázótól 149 pályázat érkezett. A pályáztatás fő célja a helyi kis- és közepes családi vállalkozások megerősítése volt. Ennek megfelelően az Igazgatóság az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket részesítette előnyben. A gazdálkodóknak maradéktalanul be kell tartaniuk a természetvédelmi előírásokat és lakhelyük, illetve székhelyük nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb. Sem az államtól, sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek 1200 hektárnál nagyobb területet .

A szerződések 2019-ig szólnak annak érdekében, hogy a bérletek az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokkal (AKG) összhangban legyenek. A VM közleménye szerint a Bükki Nemzeti Park sikeres haszonbérleti pályáztatása fontos és szimbolikus lépés ahhoz, hogy a vidék életében alapvető és gyökeres fordulat következzen be. Azt is felidézték, hogy a Mariano Kft. a piaci ár töredékéért bérelte a területeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától, amelyek után több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a terület egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét pedig térítés nélkül használta. Emellett a cég a természetvédelmi kötelezettségeinek sem tett eleget.

Ezek is érdekelhetnek